Over onze rente

Alles over onze hypotheekrente

Rentetarieven worden weergegeven op basis van de rentevastperiode en de schuld-marktwaardeverhouding, de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning.

Tarieven met een rood stoplicht erachter zijn alleen beschikbaar voor klanten met een bestaande bijBouwe hypotheek. Bijvoorbeeld voor het verlengen of verhogen van de hypotheek. Waarom zijn die rentes niet beschikbaar voor nieuwe klanten? Bekijk de video hiernaast.

Kosten bijBouwe Hypotheek

Voor een nieuwe hypotheek

Zelf afsluiten Samen afsluiten
Eerste huis kopen (starter) € 800 € 1500
Volgende huis kopen (doorstromer) € 800 € 1700
In je huis blijven wonen (oversluiter) € 800 € 1700

Meer informatie over oversluiten lees je hier.

Kosten bijBouwe Hypotheek

Voor wijzigingen aan bestaande bijBouwe hypotheken

Zelf je hypotheek afsluiten Samen met een bijBouwe adviseur Met een onafhankelijk adviseur*
Hypotheek verhogen € 675 € 1500 € 250
Verhuizen € 1050 € 1950 € 250
Scheiden niet mogelijk € 1950 € 250
Aflosvorm wijzigen € 0 € 1250 € 0

*Dit zijn administratiekosten die je betaalt aan bijBouwe (bij de andere bedragen zitten die er al bij in). Dit bedrag is exclusief de kosten die je adviseur in rekening brengt.

Download het Dienstverleningsdocument of bekijk de andere belangrijke documenten van de bijBouwe Hypotheek.

Lees hier meer over het verhogen van je hypotheek of het wijzigen van je aflosvorm.

Overige kosten

Type Prijs
Aanpassen risicoklasse € 0
Bouwdepot € 0
Overbruggingskrediet € 0
Annuleringskosten (alleen na verlenging van offerte) 1% van de hypotheeksom
Toevoegen schuldenaar € 0
Polismutaties € 0

Bekijk hier alle belangrijke documenten van de bijBouwe Hypotheek, zoals bijvoorbeeld de voorwaarden.

Veelgestelde vragen

Zit je vraag er niet tussen? Ga naar onze 'Klantenservice' pagina en bekijk alle veelgestelde vragen.

Waarom zijn sommige rentes niet beschikbaar?

Dat komt door hoe bijBouwe aan het geld voor hypotheken komt. bijBouwe is namelijk de hypotheek zonder bank. Dat betekent dat we niet werken volgens het oude model van banken waarbij spaargeld wordt gebruikt voor het verstrekken van leningen. In plaats daarvan halen wij geld op bij institutionele beleggers, oftewel: pensioenfondsen, verzekeraars en, jawel, banken. Zij beleggen in bepaalde rentetarieven die voor hun beleggingsstrategie interessant zijn op basis van duur (rentevastperiode) en risico (schuld-marktwaardeverhouding). Ook banken halen steeds vaker hun geld voor het verstrekken van leningen niet meer bij spaarders vandaan.

Dit kan betekenen dat sommige hypotheek rentetarieven (combinaties van rentevastperiode/schuld-marktwaardeverhouding) tijdelijk uitverkocht kunnen zijn, wanneer al het beschikbare geld voor die bepaalde rente al is verstrekt. De traditionele bank, die hypotheken vanuit de eigen balans verstrekt, heeft dit probleem niet. Echter: wanneer diezelfde bank bepaalde looptijden minder aantrekkelijk vindt, zal deze hogere tarieven vragen om deze hypotheekrente tarieven te ontmoedigen. Wij zullen nooit dit soort ontmoedigingstarieven rekenen. Ook onze beleggers kunnen ons hier niet toe dwingen, we hebben immers afgesproken dat wij de rente voor nieuwe en bestaande hypotheken bepalen.

Deze ontmoediging heeft ook nog eens negatieve invloed op klanten die hun hypotheek willen wijzigen. Die worden dan verplicht om tegen hoge rentes te wijzigen. Wij houden al onze rentes in lijn met onze scherpe rentestrategie, ook als ze tijdelijk niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Zo profiteren bestaande klanten ook van onze scherpe hypotheekrente tarieven.

Wanneer zijn alle hypotheek rentetarieven weer beschikbaar?

We kunnen helaas geen beloftes doen over wanneer rentes weer beschikbaar zijn. Op de website hebben we altijd het laatste overzicht staan. Als je nu een nieuwe hypotheek af wilt sluiten tegen een rentetarief dat niet beschikbaar is, kunnen we je helaas niet helpen.

Dat is niet uit onwil, maar komt omdat we simpelweg geen geld beschikbaar hebben voor nieuwe hypotheken tegen dat specifieke rentetarief. Is er geen ander bijBouwe-rentetarief dat voor jou acceptabel is? Dan is het voor jou beter om je eens buiten bijBouwe te oriënteren, ook al vinden we het jammer je te zien gaan.