Betalingsproblemen voorkomen
Het is belangrijk om eventuele betalingsachterstanden zo vroeg mogelijk te verhelpen. We staan klaar om je te helpen. Onderaan deze pagina vind je contactinformatie.
Als wij een signaal krijgen dat de betaalbaarheid van je hypotheek potentieel in gevaar komt, dan nemen wij zelf contact met je op. We gaan graag in gesprek om naar een oplossing te zoeken. In dit gesprek denken we graag met je mee over je financiële positie. Zorg ervoor dat je in ieder geval deze documenten bij de hand hebt.
Situatie omschrijving:
- Wat is de situatie die je met ons wilt bespreken?
Gegevens financiële positie (uitgaven, inkomen en vermogenspositie):
- Inkomsten en uitgaven formulier, inclusief eventuele schulden. Deze vind je hier: www.nibud.nl/beroepsmatig/begrotingsformulier-woonlasten/.
- Als je inkomen ontvangt: je meest recente salarisstrook of maandspecificatie van je uitkering en/of pensioen.
- Een bankafschrift zonder doorhalingen van de volledige afgelopen maand van de rekening(en) waarop alle inkomsten binnenkomen en waarvan alle uitgaven worden gedaan.
- Een overzicht van je spaarrekeningen en bankrekeningen (je vermogenspositie).
Per situatie kijken we hoe we je hypotheek betaalbaarder kunnen maken om betalingsproblemen te voorkomen. Afhankelijk van de situatie zijn de volgende oplossingen mogelijk:
- Rente afkoop (vergoedingsvrij), het openbreken van je bestaande rentecontract om gebruik te maken van de huidige rentetarieven waarbij de vergoeding die je daarvoor moet betalen (deels) wordt kwijtgescholden.
- Rente afkoop (tegen vergoeding), het openbreken van je bestaande rentecontract tegen de huidige rentetarieven waarbij de vergoeding die je daarvoor moet betalen wel wordt voldaan.
- Betalingspauze, door het tijdelijk stopzetten of verlagen van je hypotheeklasten is een betalingsachterstand te voorkomen.
- Afsplitsen van een deel van de lening, waarbij je over het afgesplitste leningdeel een lagere rente betaalt om de maandlasten te verlagen.
- Vergoedingsvrij vervroegd extra aflossen, als je hier vermogen voor beschikbaar hebt.
- Budgetcoach, waarbij je wordt geholpen bij het beter beheren van je geldzaken, door scherp te kijken naar je inkomsten en uitgaven.
- Jobcoach, waarin je wordt begeleid en ondersteund in het vinden van passend werk.
Welke oplossing voor jou geschikt kan zijn voor de verwachte betalingsproblemen is afhankelijk van je financiële situatie, de reden van de verwachte betalingsproblemen en welke actie naar verwachting het beste leidt tot een structurele oplossing voor de klant. Jouw belang is bij de besluitvorming centraal gesteld.
Betalingsproblemen oplossen
We vinden het belangrijk om jou als klant te helpen wanneer je betalingsproblemen hebt. Als wij een signaal krijgen dat je een betalingsachterstand hebt opgelopen, of onze pogingen om betalingsproblemen te voorkomen niet hebben gewerkt, gaan we samen proberen je betalingsachterstand weer in te lopen. We gaan daarin graag met je in gesprek. We nemen hiervoor contact met je op.
We kunnen je meerdere oplossingen bieden waarbij het doel is dat je in de woning kunt blijven wonen en je zo min mogelijk verliest. Per situatie kijken we hoe we je hypotheek betaalbaarder kunnen maken om betalingsproblemen te voorkomen. Afhankelijk van de situatie zijn de volgende oplossingen mogelijk: - Betaaltoezegging, waarbij we een afspraak maken over hoe je de betalingsachterstand terugbetaalt. - Betalingsregeling, waarbij we andere afspraken maken over een realistische en haalbare regeling om de achterstand op je hypotheeklasten in te halen. - Maandlastenverlaging (tijdelijk), waarbij we tijdelijk een lagere maandlast afspreken, om de tijd te krijgen voor een structurele oplossing. - Budgetcoach, waarbij je wordt geholpen bij het beter beheren van je geldzaken, door scherp te kijken naar je inkomsten en uitgaven.
- Jobcoach, waarin je wordt begeleid en ondersteund in het vinden van passend werk.
- Looncessie, waarbij een deel van je inkomen direct naar ons gaat.
Als blijkt dat jij als klant niet mee wilt werken aan een oplossing, zijn we genoodzaakt om andere middelen in te zetten. Denk hierbij aan een huisbezoek, loonbeslag of zelfs het overgaan tot executieverkoop. Maar hopelijk is dat allemaal niet nodig.