Waarom zijn sommige rentes niet beschikbaar?
Dat komt door hoe bijBouwe aan het geld voor hypotheken komt. bijBouwe is namelijk de hypotheek zonder bank. Dat betekent dat we niet werken volgens het oude model van banken waarbij spaargeld wordt gebruikt voor het verstrekken van leningen. In plaats daarvan halen wij geld op bij institutionele beleggers, oftewel: pensioenfondsen, verzekeraars en, jawel, banken. Zij beleggen in bepaalde rentetarieven die voor hun beleggingsstrategie interessant zijn op basis van duur (rentevastperiode) en risico (schuld-marktwaardeverhouding). Ook banken halen steeds vaker hun geld voor het verstrekken van leningen niet meer bij spaarders vandaan.
Dit kan betekenen dat sommige hypotheek rentetarieven (combinaties van rentevastperiode/schuld-marktwaardeverhouding) tijdelijk uitverkocht kunnen zijn, wanneer al het beschikbare geld voor die bepaalde rente al is verstrekt. De traditionele bank, die hypotheken vanuit de eigen balans verstrekt, heeft dit probleem niet. Echter: wanneer diezelfde bank bepaalde looptijden minder aantrekkelijk vindt, zal deze hogere tarieven vragen om deze hypotheekrente tarieven te ontmoedigen. Wij zullen nooit dit soort ontmoedigingstarieven rekenen. Ook onze beleggers kunnen ons hier niet toe dwingen, we hebben immers afgesproken dat wij de rente voor nieuwe en bestaande hypotheken bepalen.
Deze ontmoediging heeft ook nog eens negatieve invloed op klanten die hun hypotheek willen wijzigen. Die worden dan verplicht om tegen hoge rentes te wijzigen. Wij houden al onze rentes in lijn met onze scherpe rentestrategie, ook als ze tijdelijk niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Zo profiteren bestaande klanten ook van onze scherpe hypotheekrente tarieven.