Hypotheekrente en tarieven

Alles over onze rente en kosten

Rentetarieven worden weergegeven op basis van de rentevastperiode en de schuld-marktwaardeverhouding, de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning.

Tarieven met een rood stoplicht erachter zijn alleen beschikbaar voor klanten met een bestaande bijBouwe hypotheek. Bijvoorbeeld voor het verlengen of verhogen van de hypotheek. Waarom zijn die rentes niet beschikbaar voor nieuwe klanten? Bekijk de video hiernaast.

Kosten bijBouwe Hypotheek

Voor een nieuwe hypotheek

Kosten bijBouwe Hypotheek

Voor wijzigingen aan bestaande bijBouwe hypotheken

Overige kosten

Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)

Naast de rente (ook bekend als de nominale rente) staat het jaarlijkse kostenpercentage. Het jaarlijkse kostenpercentage is altijd hoger dan de nominale rente, omdat in de berekening van het JKP een indicatie van de volgende kosten zijn meegenomen.

  • Het bedrag dat je jaarlijks aan rente en aflossing betaalt voor de lening
  • De kosten die je moet maken om de lening te kunnen krijgen (zie voorbeeld hieronder voor de gebruikte kosten)

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een lineaire hypotheek. Voor dit rekenvoorbeeld zijn de kosten in onderstaande tabel meegenomen voor het berekenen van het jaarlijks kostenpercentage. Dit zijn (mogelijke) kosten die je moet maken voor het afsluiten van jouw hypotheek. Wij zijn uitgegaan van gemiddelde kosten bij een woning van € 200.000.

Let op: bovenstaand overzicht met de (mogelijke) kosten dient alleen als voorbeeld. Er kunnen bijvoorbeeld ook andere kosten bij komen die gemaakt moeten worden. Wijken de te maken kosten of de hoofdsom in jouw geval af van bovenstaand overzicht? Dan verandert ook het jaarlijks kostenpercentage.

Veelgestelde vragen

Zit je vraag er niet tussen? Ga naar onze 'Klantenservice' pagina en bekijk alle veelgestelde vragen.

Waarom zijn sommige rentes niet beschikbaar?

Dat komt door hoe bijBouwe aan het geld voor hypotheken komt. bijBouwe is namelijk de hypotheek zonder bank. Dat betekent dat we niet werken volgens het oude model van banken waarbij spaargeld wordt gebruikt voor het verstrekken van leningen. In plaats daarvan halen wij geld op bij institutionele beleggers, oftewel: pensioenfondsen, verzekeraars en, jawel, banken. Zij beleggen in bepaalde rentetarieven die voor hun beleggingsstrategie interessant zijn op basis van duur (rentevastperiode) en risico (schuld-marktwaardeverhouding). Ook banken halen steeds vaker hun geld voor het verstrekken van leningen niet meer bij spaarders vandaan.

Dit kan betekenen dat sommige hypotheek rentetarieven (combinaties van rentevastperiode/schuld-marktwaardeverhouding) tijdelijk uitverkocht kunnen zijn, wanneer al het beschikbare geld voor die bepaalde rente al is verstrekt. De traditionele bank, die hypotheken vanuit de eigen balans verstrekt, heeft dit probleem niet. Echter: wanneer diezelfde bank bepaalde looptijden minder aantrekkelijk vindt, zal deze hogere tarieven vragen om deze hypotheekrente tarieven te ontmoedigen. Wij zullen nooit dit soort ontmoedigingstarieven rekenen. Ook onze beleggers kunnen ons hier niet toe dwingen, we hebben immers afgesproken dat wij de rente voor nieuwe en bestaande hypotheken bepalen.

Deze ontmoediging heeft ook nog eens negatieve invloed op klanten die hun hypotheek willen wijzigen. Die worden dan verplicht om tegen hoge rentes te wijzigen. Wij houden al onze rentes in lijn met onze scherpe rentestrategie, ook als ze tijdelijk niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Zo profiteren bestaande klanten ook van onze scherpe hypotheekrente tarieven.

Wanneer zijn alle hypotheek rentetarieven weer beschikbaar?

We kunnen helaas geen beloftes doen over wanneer rentes weer beschikbaar zijn. Op de website hebben we altijd het laatste overzicht staan. Als je nu een nieuwe hypotheek af wilt sluiten tegen een rentetarief dat niet beschikbaar is, kunnen we je helaas niet helpen.

Dat is niet uit onwil, maar komt omdat we simpelweg geen geld beschikbaar hebben voor nieuwe hypotheken tegen dat specifieke rentetarief. Is er geen ander bijBouwe-rentetarief dat voor jou acceptabel is? Dan is het voor jou beter om je eens buiten bijBouwe te oriënteren, ook al vinden we het jammer je te zien gaan.