Actuele hypotheekrente voor de bijBouwe Hypotheek

bijBouwe voor adviseurs

Rentetarieven worden weergegeven op basis van de rentevastperiode en de schuld-marktwaardeverhouding, de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van de woning.

Tarieven met een rood stoplicht erachter zijn alleen beschikbaar voor klanten met een bestaande bijBouwe hypotheek. Bijvoorbeeld voor het verlengen of verhogen van de hypotheek. Waarom zijn die rentes niet beschikbaar voor nieuwe klanten? Bekijk de video hiernaast.

Rekenvoorbeeld bijBouwe Hypotheek

Rekenvoorbeeld - 10 jaar vast

Het rekenvoorbeeld aan de rechterkant gaat over een annuïteitenhypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar. In de berekening wordt er vanuit gegaan dat de hypotheekrente na de rentevastperiode hetzelfde blijft. Als kosten wordt uitgegaan van € 300 voor de inschrijving in het hypotheekregister, € 415 voor de taxatie, € 800 voor de bemiddeling en € 132 voor de benodigde bankgarantie. De totale kosten van de lening komen hierdoor op € 1.648.

Let op: een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is enkele gevallen verplicht. Lees ons blog 'Wat is een overlijdensrisicoverzekering en heb ik het nodig voor mijn hypotheek?' voor meer informatie.

Hypotheeksom € 132.000
Marktwaarde woning € 165.000
Vaste debetrentevoet 1,94 % (10-jaar vast)
Jaarlijks kostenpercentage (JKP) 2,04 %
Termijnbedrag (per maand) € 484
Looptijd 30 jaar (360 maanden)
Totaalbedrag € 175.598

Veelgestelde vragen

Zit je vraag er niet tussen? Ga naar onze 'Klantenservice' pagina en bekijk alle veelgestelde vragen.

Waarom zijn sommige rentes niet beschikbaar?

Dat komt door hoe bijBouwe aan het geld voor hypotheken komt. bijBouwe is namelijk de hypotheek zonder bank. Dat betekent dat we niet werken volgens het oude model van banken waarbij spaargeld wordt gebruikt voor het verstrekken van leningen. In plaats daarvan halen wij geld op bij institutionele beleggers, oftewel: pensioenfondsen, verzekeraars en, jawel, banken. Zij beleggen in bepaalde rentetarieven die voor hun beleggingsstrategie interessant zijn op basis van duur (rentevastperiode) en risico (schuld-marktwaardeverhouding). Ook banken halen steeds vaker hun geld voor het verstrekken van leningen niet meer bij spaarders vandaan.

Dit kan betekenen dat sommige hypotheek rentetarieven (combinaties van rentevastperiode/schuld-marktwaardeverhouding) tijdelijk uitverkocht kunnen zijn, wanneer al het beschikbare geld voor die bepaalde rente al is verstrekt. De traditionele bank, die hypotheken vanuit de eigen balans verstrekt, heeft dit probleem niet. Echter: wanneer diezelfde bank bepaalde looptijden minder aantrekkelijk vindt, zal deze hogere tarieven vragen om deze hypotheekrente tarieven te ontmoedigen. Wij zullen nooit dit soort ontmoedigingstarieven rekenen. Ook onze beleggers kunnen ons hier niet toe dwingen, we hebben immers afgesproken dat wij de rente voor nieuwe en bestaande hypotheken bepalen.

Deze ontmoediging heeft ook nog eens negatieve invloed op klanten die hun hypotheek willen wijzigen. Die worden dan verplicht om tegen hoge rentes te wijzigen. Wij houden al onze rentes in lijn met onze scherpe rentestrategie, ook als ze tijdelijk niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Zo profiteren bestaande klanten ook van onze scherpe hypotheekrente tarieven.

Wanneer zijn alle hypotheek rentetarieven weer beschikbaar?

We kunnen helaas geen beloftes doen over wanneer rentes weer beschikbaar zijn. Op de website hebben we altijd het laatste overzicht staan. Als je nu een nieuwe hypotheek af wilt sluiten tegen een rentetarief dat niet beschikbaar is, kunnen we je helaas niet helpen.

Dat is niet uit onwil, maar komt omdat we simpelweg geen geld beschikbaar hebben voor nieuwe hypotheken tegen dat specifieke rentetarief. Is er geen ander bijBouwe-rentetarief dat voor jou acceptabel is? Dan is het voor jou beter om je eens buiten bijBouwe te oriënteren, ook al vinden we het jammer je te zien gaan.