3 dingen om op te letten naast de hypotheekvorm en rente bij het kiezen van een hypotheek3 dingen om op te letten naast de hypotheekvorm en rente bij het kiezen van een hypotheek
Blog

3 dingen om op te letten naast de hypotheekvorm en rente bij het kiezen van een hypotheek

Eline GeerdesEline Geerdes18 June 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Bij het uitzoeken van de juiste hypotheek moet je een aantal keuzes maken. De meeste mensen zullen hierbij denken aan de hypotheekvorm. Of de rente. Ook hartstikke belangrijk. Hoe bepaal je de juiste rentevast periode? Kies je voor een variabele rente of zet je hem vast? En hoelang zet je hem vast? Maar als je deze keuzes hebt gemaakt, ben je er nog niet. Erg belangrijk zijn ook de hypotheekvoorwaarden. Een aantal belangrijke punten noemen we in dit blog.

Tussentijds extra aflossen

Sommige mensen vinden het prettig om gedurende de looptijd van hun hypotheek vervroegd af te lossen. Als je een leuke financiele meevaller hebt, of een schenking van ouders krijgt, kan dit een slimme keuze zijn. Er zijn echter hypotheken waarbij je dit niet zomaar kan doen. Bij de de meeste geldverstrekkers kan je jaarlijks 10% van de oorspronkelijke geldlening aflossen, zonder extra vergoedingen. Ook bij ons. Let hierop bij het kiezen van een hypotheek als je van plan bent vervroegd te gaan aflossen. 10 % aflossen is overigens best heel veel. De meeste mensen zullen hier niet niet aan toe komen.

Vergoedingsvrij aflossen bij verhuizing

Sommige mensen vinden het prettig om gedurende de looptijd van hun hypotheek vervroegd af te lossen. Als je een leuke financiele meevaller hebt, of een schenking van ouders krijgt, kan dit een slimme keuze zijn.

Als je jouw huis verkoopt en gaat verhuizen, kan je bij de meeste hypotheekverstrekkers de openstaande geldlening zonder extra vergoeding te betalen aflossen. Sommige budget-hypotheken laten dit niet toe, vaak geldt dat tegenover de scherpe rente-tarieven minder uitgebreide voorwaarden staan. Dit kan voor ingewikkelde situaties zorgen. Hou dit dus in de gaten bij het kiezen van een hypotheek. Wij vinden het overigens niet meer dan normaal dat je kan verhuizen zonder daarvoor een vergoeding te betalen aan je hypotheekverstrekker.

Verhoogde inschrijving mogelijk?

Als je in de nabije toekomst wil gaan verbouwen, en dus vast wat extra ruimte in je hypotheek wil opnemen, doe je dit via een verhoogde inschrijving. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden deze mogelijkheid, dus mocht je verbouwingsplannen hebben, zorg dat je een aanbieder kiest waarbij een verhoogde inschrijving mogelijk is. Je hypotheek verhogen zonder een verhoogde inschrijving is overigens wel mogelijk, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Lees hier meer over in ons blog 'Hypotheek met een verhoogde inschrijving: de voor en nadelen'.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.