7 tips om jouw Open Huizen Dag optimaal te benutten7 tips om jouw Open Huizen Dag optimaal te benutten
Blog

7 tips om jouw Open Huizen Dag optimaal te benutten

Oscar VerheijenOscar Verheijen14 October 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023

Tijdens de huizenjacht kunnen er een hoop vrije uurtjes sneuvelen. Heb jij er ook genoeg van dat je telkens maar vrije dagen kwijt bent om een huis te bezichtigen? Dan is de jaarlijkse NVM Open Huizen Dag voor jou een uitkomst! Let op: niet alle huizen doen mee aan de Open Huizen Dag. Op Funda kan je kijken welke huizen deelnemen. Om het meeste uit deze dag te halen, moet je je goed voorbereiden. Hoe je dat doet, vertellen we je in dit blog:

1. Stel voor jezelf een lijstje op met wensen voor je nieuwe huis.

Denk hierbij aan het aantal slaapkamers, voorzieningen als garage/tuin/balkon, afstand woon-werkverkeer, voorzieningen in de buurt. Wanneer je jouw gegevens en de adresgegevens van je potentiele nieuwe stulpjes invult op in jouw persoonlijk Hypotheekaanbod kan je kijken of de huizen passen binnen jouw financiele situatie. Zo weet je vóórdat je een huis binnenstapt of je er op kan bieden.

Sla ook bij elk huis dat je gaat bekijken je gegevens op. Zo kan je per huis bekijken hoe het hele financiele plaatje eruit komt te zien.

2. Kies de meest efficiente route

Wanneer je alle deelnemende huizen die aan je budget en je wensen voldoen hebt uitgekozen, stippel je een route uit. Wanneer je de meest efficiente route hebt gekozen, kan je bepalen hoeveel tijd je per huis wil besteden. Meestal is de eigenaar van het huis zelf aanwezig, dus neem de tijd om alle vragen stellen die je hebt. Welke vragen je allemaal moet vragen (met een handige checklist om mee te nemen) vind je hier.

Wanneer je de meest efficiente route hebt gekozen, kan je bepalen hoeveel tijd je per huis wil besteden. Meestal is de eigenaar van het huis zelf aanwezig, dus neem je tijd om alle vragen die je hebt te stellen.

3. Beperk het aantal huizen dat je bezoekt.

Meer is niet altijd beter. Op een gegeven moment heb je de energie en de concentratie niet meer om elk huis goed te bekijken. Wees dus kritisch in het selecteren van de huizen die je wilt bekijken.

Ook word je vaak gevraagd om bij binnenkomst je gegevens achter te laten voor de verkopend makelaar. Als je dit bij 10 huizen doet, heb je binnen de kortste keren 10 makelaars op je voicemail staan. Daar heeft niemand zin in. Hou je huizen-lijstje dus klein!

4. Prik door de geur van versgebakken appeltaart heen

Ja we weten het. Die geur van versgebakken appeltaart of koekjes ruikt goddelijk. Maar het kan ook een hoop verhullen. Zo kan het zijn dat je die subtiele tekenen van lekkage in de keuken over het hoofd ziet terwijl je een punt taart aan het eten bent. Laat je niet afleiden, en blijf kritisch kijken (en ruiken) bij het bezichtigen van een huis.

5. Bekijk van tevoren de omgeving

Als je de tijd ervoor hebt, kan je in de aanloop naar de Open Huizen Dag de omgeving van je potentiele woning bekijken. Hoe is de buurt? Hoe ziet het er ’s avonds uit? Hier heb je op de dag zelf waarschijnlijk geen tijd voor, maar is wel erg belangrijk bij het bepalen of een huis écht bij jou past.

6. Maak een tijdsschema

Verdeel de tijd die wilt besteden over het aantal huizen dat je gaat bekijken, en hou je aan je schema. Zo geef je elk huis dezelfde aandacht, en kan je goed overwogen keuzes maken. Als je eerste indruk van een huis echter slecht is, wees niet bang om gewoon weg te gaan.

7. Maak een selectie voor een tweede bezoek

Ben je enthousiast over een huis na de Open Huizen Dag? Ga dan nog een tweede keer langs, en neem een ervaren persoon mee. Neem deze keer goed de tijd om kritisch te kijken, en de verkoper het hemd van het lijf te vragen. Een huis kopen is een grote financiële beslissing die je goed overwogen moet maken!

Als je eenmaal jouw droomhuis hebt uitgekozen, kan je een bod gaan uitbrengen. Hoe je tot jouw openingsbod komt, en hoe verder, lees je in ons blog ‘Het kopen van een huis: alles wat je wil weten over bieden en onderhandelen'.