bijBouwe in de persbijBouwe in de pers
Pers

bijBouwe en HomeQgo maken verduurzamen en verhuizen logische combinatie

Oscar VerheijenOscar Verheijen9 July 2018

AMSTERDAM, 9 juli 2018 - bijBouwe gaat samenwerken met het innovatieve HomeQgo om de verduurzaming van woningen toegankelijk en betaalbaar te maken. Op deze manier wil de hypotheekverstrekker bijdragen aan een duurzame samenleving. bijBouwe heeft de HomeQgo duurzame huisscan geïntegreerd in het online Hypotheekaanbod, waardoor consumenten en hun adviseurs gemakkelijker en voordeliger de verduurzaming van hun huis via de hypotheek kunnen financieren.

Wie zijn huis isoleert of zonnepanelen monteert mag meer lenen, tot 106% van de woningwaarde. Toch maken maar weinig consumenten gebruik van deze mogelijkheid bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. Een gemiste kans, aldus Bouwe Kuik, directeur bijBouwe.

Dit wordt snel duidelijk met een rekenvoorbeeld*. De gemiddelde huizenprijs ligt rond de € 250.000. Leen je hiervoor 6% bovenop de koopsom, dan zou je € 15.000 kunnen investeren in verduurzaming. Hiermee zou je bijvoorbeeld van energielabel C naar A kunnen gaan, je gasverbruik halveren, jaarlijks € 640 besparen en 1.720kg CO2 minder uitstoten, ongeveer gelijk aan een vliegreis naar New York (Greenseat.nl).

Nederland staat voor een enorme vergroeningsopgave. De verduurzaming van woningen kan hierbij een belangrijke rol spelen. Het blijkt voor velen te ingewikkeld of te duur. Zo liet de NHG in maart 2018 weten dat slechts 5% van de huizenkopers geld leent voor verduurzaming. De hypotheekverstrekker, een merk van Dynamic Credit, gaat het daarom voor klanten makkelijker maken om hun huis te verduurzamen.

Bouwe Kuik: ‘’Wij willen van verhuizen ook een moment van verduurzamen maken. Door op een eenvoudige manier in kaart te brengen hoe mensen hun huis duurzamer kunnen maken willen we een bijdrage leveren aan de vergroening van de Nederlandse woningvoorraad.’’

Verdeling Energielabels - Verduurzaming

Impact van groener wonen

Hoewel bij hypotheken niet direct wordt gedacht aan de klimaatdoelstellingen en de benodigde energietransitie, is er toch een duidelijke link.

Nog steeds heeft 39% van de Nederlandse woningen een energielabel D of lager, volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Verduurzaming van deze (voornamelijk oudere) woningen kan een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot opleveren. Zo heeft een huis met een A-label gemiddeld 29% minder CO2-uitstoot dan een huis met een D-label, op basis van cijfers van Woononderzoek Nederland (2012) en CO2-emissiefactoren. Bovendien vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen als meer huiseigenaren zonnepanelen op hun dak laten monteren.

Een obstakel om geld te lenen voor verduurzaming is dat veel huizenkopers geen idee hebben welke verduurzamingsmaatregelen voor hen interessant zijn, hoeveel de installatie kost en wat de financiële- en milieubesparingen op termijn zijn. Om die drempel te slechten, komt bijBouwe vanaf 25 juni met een speciale tool die zowel huizenkopers als hun eventuele hypotheekadviseur ondersteunt bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden om de woning te verduurzamen.

bijBouwe werkt hiervoor samen met HomeQgo. Zij hebben een online rekenmodel ontwikkeld dat een 3D-model van de woning genereert en gegevens over het energieverbruik inschat. Allemaal op basis van beschikbare data uit onder andere het kadaster en hoogtekaarten. Vervolgens kan de klant, alleen of samen met een hypotheekadviseur, met behulp van de tool eenvoudig energiebesparende maatregelen selecteren en een inschatting maken van de kosten. Bovendien toont de tool hoeveel hiermee bespaard kan worden als gevolg van een lager energieverbruik, en in welke mate de CO2-uitstoot daalt.

Pepijn Post, directeur HomeQgo: “We merken dat ontzettend veel woningeigenaren door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet ik beginnen, wat kost het, wat levert het op, welke subsidies zijn er? We zijn blij dat we samen met bijBouwe nu ook klanten kunnen bereiken die gaan verhuizen of verbouwen. Het is een uitgelezen kans om verduurzamingsmaatregelen mee te financieren in de hypotheek.’’

Vergroening gemakkelijker gemaakt

Nadat klanten een selectie van verduurzamingsmaatregelen hebben gemaakt kunnen ze via HomeQgo offertes opvragen bij geselecteerde installateurs. Dat is optioneel, de huizenkoper kan ook een ander bedrijf inschakelen. Vervolgens kan de huizenkoper via bijBouwe direct online berekenen hoe de benodigde investering in de hypotheek past en wat de maandelijkse kosten zullen zijn. Op deze manier wil bijBouwe het aantal huizenkopers dat de verhuizing aangrijpt om de nieuwe woning te verduurzamen, verhogen. Omdat het om een nieuw concept gaat, valt nog niet in te schatten hoe groot het effect is.

Weten hoe je jouw huis kan verduurzamen? Doe de bijBouwe energiescan en bereken je besparing.

voorbeeldberekening voor koopwoning uit Almere (koopsom € 250.000), bron: HomeQgo

Voorbeeldberekening verduurzaming

Origineel persbericht

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.