Energielabel gaat meespelen bij maximale hypotheek, en dat is een goed ideeEnergielabel gaat meespelen bij maximale hypotheek, en dat is een goed idee
Blog

Energielabel gaat meespelen bij maximale hypotheek, en dat is een goed idee

Oscar VerheijenOscar Verheijen3 August 2023 at 17:00

Vanaf 2024 wordt het gebouwgebonden energieverbruik van een woning met energielabel E, F of G meegenomen in de standaard leennormen. Dat betekent dat je voor deze woningen minder kan lenen. Daar tegenover staat dat als je een woning met een beter energielabel koopt, je juist meer kan lenen. En als je energiebesparende voorzieningen wil financieren, kan je afhankelijk van het energielabel van de woning ook nog eens extra lenen.

bijBouwe staat volledig achter dit plan. Dit is dit een goede manier om mensen te stimuleren om hun woning duurzamer te maken en zo de energierekening als onderdeel van de totale woonlasten te zien. Plus, investeren in energiebesparende maatregelen is ook nog eens goed voor de waarde van de woning. Win-win dus!

Andere wijzigingen in leennormen 2024

Naast het meewegen van energielabels verandert er meer in 2024. We zetten het op een rijtje:

  • Studieleningen worden op een andere manier meegewogen bij een hypotheekaanvraag. Zo wordt niet de totale oorspronkelijke leensom, maar het termijnbedrag van je studieschuld meegewogen in de leenruimte.
  • Alleenstaanden die meer dan € 26.000 euro verdienen, kunnen vanaf 2024 € 16.000 euro meer lenen dan nu het geval is.
  • Hypotheekverstrekkers moeten ook rekening houden met je toekomstige inkomen en vermogen op AOW-leeftijd, als je binnen tien jaar na aanvraag van de hypotheek de AOW-leeftijd bereikt.

Wat ons betreft allemaal goede ontwikkelingen!

Een duurzame woning als slimme investering

Als je van plan bent om een huis te kopen, zorg dan dat je een woning met een goed energielabel scoort, óf deze gaat verduurzamen. Niet alleen ben je dan milieubewust bezig, je kan ook nog eens meer lenen. Dat noemen wij nog eens een slimme investering!