Hoe je het meeste uit de eerste bezichtiging van een huis haaltHoe je het meeste uit de eerste bezichtiging van een huis haalt
Blog

Hoe je het meeste uit de eerste bezichtiging van een huis haalt

Oscar VerheijenOscar Verheijen27 July 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 28-11-2023

Besloten dat je wilt verhuizen? Tijd voor de huizenjacht. Eerst lekker vanuit je luie stoel, gewoon op het web. Dan maak je je klaar voor de eerste date met je droomhuis. De eerste bezichtiging. Het leukste deel van de huizenjacht. Het is heel makkelijk om je in je enthousiasme te verliezen. We hebben de meest nuttige tips op een rijtje gezet, zodat jij het meeste uit je bezichtiging haalt.

Een eerste huis bezichtigen - waar moet ik op letten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dan niet handig om als een kip zonder kop elk huis dat je tegenkomt op Funda binnen te stappen. Want dat is zonde van jouw tijd, en van die van de verkoper.

Maak voor jezelf eerst een lijstje met alle punten die jij erg belangrijk vindt in een huis. Een ruime slaapkamer, een leuke buurt, weinig onderhoud.

Zodra je de belangrijkste eisen en wensen die je hebt op een rijtje zet, kun je kritischer kijken en betere vragen stellen.

Zo kan je makkelijker keuzes maken als je meerdere huizen op het oog hebt.

Tips eerste bezichtiging huis: Blijf rationeel en kritisch het huis bezichtigen

Vaak betekent hoe meer je in je vergelijking meeneemt, hoe beter overwogen je keuze is. Tot op zekere hoogte is dat ook waar voor huizen bezichtigen, maar er is een grens. Het aanbod is enorm.

Je kan jezelf makkelijk verliezen in de hoeveelheid postcodes die over je beeldscherm vliegen.

Om het leuk te houden voor jezelf, kan je gebruik maken van hetzelfde lijstje dat je eerder hebt gemaakt. Voldoet dat prachtige huis niet aan je belangrijkste eisen? Sla het over.

Scheelt je een hoop tijd en gemoedsrust.

Tips eerste bezichtiging huis: Ga niet op eerste bezichtiging naar huizen die je niet kan betalen

Fantaseren over een prachtig penthouse in het centrum van je lievelingsstad, dat mag altijd.

Wanneer je serieus naar huizen aan het kijken bent moet je je misschien iets realistischer opstellen. Wanneer je een huis op het oog hebt, bereken je wat je kan lenen of vraag je een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Hier zie je precies wat je maximale hypotheek is, tegen welke maandlasten.

Bij het bieden is er natuurlijk altijd een beetje ruimte om te onderhandelen, maar veel hoger dan 10% procent boven je maximale bod hoef je niet te gaan kijken.

Dan maak je jezelf alleen maar gek, en worden je verwachtingen niet waargemaakt.

En je wilt toch maandelijks een beetje overhouden om te leven, toch? Laat dat penthouse dus maar zitten.

Tips eerste bezichtiging huis: met hoeveel personen een huis bezichtigen?

We raden je altijd aan om samen met iemand een huis te bezichtigen. 2 paar ogen zien immers meer dan 1.

Wanneer je huizen gaat bekijken, is het erg makkelijk om overrompeld te worden door allerlei indrukken. Misschien zijn het de snelle praatjes van de makelaar, of de overweldigend slechte inrichting van de eigenaar.

Op dit soort momenten is het erg prettig om iemand bij je te hebben voor een second opinion, met ervaring op de huizenmarkt. Zoals een ouder, of een goede vriend.

Die ziet misschien dingen die jij over het hoofd hebt ziet.

Tips eerste bezichtiging huis: Woning bezichtigen met haastige spoed...

Een rondje door het huis lopen is goed om een eerste indruk te krijgen van het huis. Nog even een vlug babbeltje met de makelaar, en je staat binnen een kwartier weer buiten.

Maar wil je echt een goed beeld van een huis hebben, is het belangrijk om nog een tweede rondje te lopen, en op de details te gaan letten.

Geef de muren en kozijnen eens een wat kritischere blik. Neem ook eens een kijkje op de zolder en de kelder.

Allemaal dingen waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt, maar wel van belang zijn wanneer je een bod uit wilt brengen.

Je kan er ook voor kiezen nog een tweede keer te bezichtigen.

Ga je voor de tweede keer een huis bezichtigen? Lees eerst ons blog.

Tips eerste bezichtiging huis: Kijk, leg vast, en vergelijk

De meeste mensen hebben tegenwoordig een telefoon met een goede camera. Hartstikke handig wanneer je een goede selfie wilt maken. Maar je kunt hem ook goed gebruiken bij het huizen bezichtigen.

Wanneer je foto’s maakt voorkom je dat je verschillende kamers van verschillende huizen gaat verwarren.

En wanneer je foto’s hebt kan je ze gemakkelijk delen met vrienden en familie, om meningen te verzamelen die je belangrijk vindt.

Deze foto's zijn soms net iets realistischer dan de professionele foto's van de verkoper.

Tips eerste bezichtiging huis: Kijk verder dan de inrichting

Ja die bank is afzichtelijk, en nee dat behang heeft sinds de jaren ‘60 geen update gehad. Maar dat zijn geen redenen om af te knappen op een huis. Want een likje verf en nieuw meubilair is zo gefikst.

Kijk dus door de dingen heen die je afleiden.

Hier helpt het om een tweede persoon mee te hebben die je hieraan herinnert.

Tips eerste bezichtiging huis: Kijk goed naar de staat van het huis

Moet ik verbouwen?

Hoe zien de badkamer en keuken eruit? Als deze beide vervangen moeten worden, moet je rekening houden met flink wat extra kosten.

En misschien wil je nog wel meer verbouwen. Een uitbouw of een dakkapel kan een flink kostenplaatje met zich meebrengen.

Bepaal voor jezelf of de benodigde verbouwing om het huis naar jouw wensen te maken de moeite waard is.

Te duur of een te groot project? Misschien toch maar verder kijken.

Verbouwingen kan je meefinancieren in je hypotheek. Hoe dat werkt, lees je in ons blog "Help! Mijn klusser moet gefinancierd worden" (verbouwing meefinancieren in je hypotheek).

Hoeveel onderhoud is nodig?

Ook is het belangrijk om te kijken naar enige gebreken aan het huis. Zijn er lekkages (geweest)? Hou oud is de cv-ketel? Sluiten de ramen en deuren goed? De hoeveelheid benodigd onderhoud kan flinke gevolgen hebben voor je budget. Houd hier dus rekening mee.

Vraag ook naar het energielabel van het huis. Weet jij wat jouw energielabel betekent? Oudere woningen zorgen vaak voor relatief hoge energiekosten elke maand.

Nieuwere woningen die in eerste instantie aan de dure kant zijn kunnen dus in vergelijking voordelig uitpakken over langere termijn.

Tips eerste bezichtiging huis: Bezichtiging van een appartement

Als je naar een appartement aan het kijken bent, is het belangrijk om te vragen over er een Vereniging van Eigenaren (VVE) aan verbonden is. Vraag bij de bezichtiging meteen naar de staat van de kas.

Vraag ook of er een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) is. VVE’s zijn verantwoordelijk voor onderhoud aan het gebouw, dus een financieel gezonde vereniging betekent vaak een goed onderhouden appartementencomplex. Wel zo fijn.

Tips eerste bezichtiging huis: Checklist huis bezichtigen

Wanneer je een huis gaat bezichtigen, heb je de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk vast te stellen in welke staat het huis zich bevindt.

Natuurlijk is niet iedereen een aannemer of vastgoedmakelaar. Hoe kom je er dan achter wat voor vlees je in de kuip hebt?

Juist, vragen stellen. Net zoals jij de verantwoordelijk hebt om de vragen te stellen, heeft de verkoper de plicht om ze naar waarheid te beantwoorden. Neem dus een lijstje mee met vragen die je kunt stellen om de staat (en waarde) van het huis te bepalen.

Hier lees je meer over de 9 vragen die je moet stellen wanneer je een huis bezichtigt.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.