Nieuw huis kopen? Neem eerst eens een ProefhypotheekNieuw huis kopen? Neem eerst eens een Proefhypotheek
Blog

Nieuw huis kopen? Neem eerst eens een Proefhypotheek

Eline GeerdesEline Geerdes5 February 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Een nieuwe woning kopen is een grote stap. Of het je nou je eerste woning is, of je doorstroomt naar een andere woning. Het is een grote stap voor jezelf, én voor je bankrekening. Zo zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Voor nu, en voor later. Wij van bijBouwe willen je graag helpen voorbereiden op wat er komen gaat.

Je huidige levensstijl

De eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: Kan ik mijn huidige levensstijl intact houden? Een nieuw huis kan immers flinke financiële gevolgen hebben. Alles waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je eerste huis lees je hier. Wanneer je door wilt stromen naar een wat groter huis, kunnen je lasten ook flink groeien. Voordat je concreet naar huizen gaat kijken is het dus verstandig om een budget op te stellen met wat je maandelijks maximaal zou kunnen veroorloven om groter te wonen en nog steeds financieel prettig te kunnen leven. Op basis van je budget ga je overwegingen maken. Misschien een tijdje niet op vakantie, of misschien toch een goedkopere woning zoeken. Je financiële realiteit wint het uiteindelijk altijd bij het afsluiten van een hypotheek. Hoe graag je dat prachthuis ook wilt kopen!

De toekomst

Niet alleen je huidige financiële status is van belang. De toekomst is net zo belangrijk. Natuurlijk kun je niet in de toekomst kijken (als je dat wel kon hoefde je waarschijnlijk nooit meer te werken). Maar je moet wel je toekomstplannen duidelijk hebben. Misschien wil je dolgraag (meer) kinderen? Of misschien hebben jij of je partner plannen om minder te gaan werken in de nabije toekomst? Bestaat er een mogelijkheid dat je in het buitenland moet gaan werken? Allemaal dingen om rekening te mee houden voordat je een nieuw huis gaat kopen.

Koop je samen met je partner? Tijd voor een goed gesprek!

De papierwinkel

Bij een gemiddelde hypotheekadviseur duurt het zo’n 4 tot 6 weken om je hele hypotheek notarisklaar te hebben. Een bijBouwe hypotheek kan je, als je precies weet wat voor hypotheek je af wil sluiten en de stukken klaar hebt liggen, binnen 5 dagen klaar zijn. Het is dan wel belangrijk het van belang om je goed voor te bereiden. Om zeker te weten dat je een verantwoorde hypotheek afsluit is namelijk een hoop informatie nodig. Denk aan een werkgeversverklaring, je spaargeld, informatie over je schulden en een taxatierapport over je nieuwe woning.

Niet alleen je huidige financiële status is van belang. De toekomst is net zo belangrijk. Natuurlijk kun je niet in de toekomst kijken (als je dat wel kon hoefde je waarschijnlijk nooit meer te werken). Maar je moet wel je toekomstplannen duidelijk hebben.

Lees ook: De 5 meest afgekeurde stukken bij een hypotheekaanvraag.

De Proefhypotheek

Om te kijken hoe het is om de lasten van een grotere doorstroomwoning te dragen, kun je een paar maanden een ‘Proefhypotheek’ nemen. Zet alle extra vaste lasten die je kwijt gaat zijn op een spaarrekening. Om een goede schatting van je maandlasten te berekenen, neem je 1 % van de waarde van het huis, en deel je het door 12 maanden. Bevalt het niet? Misschien is het dan een goed idee om een tijdje te blijven zitten waar je zit. Hoe dan ook: sparen voor alle kosten boven en na de koop van je huis is altijd een goed idee!

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.