Zo bepaal je welke rentevast periode bij je pastZo bepaal je welke rentevast periode bij je past
Blog

Zo bepaal je welke rentevast periode bij je past

Oscar VerheijenOscar Verheijen22 April 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Er valt een hoop te kiezen bij het afsluiten van je hypotheek. De hoogte, de vorm, een eventuele verbouwing, of je de hypotheekrente variabel houdt of vastzet, en bij vastzetten voor hoe lang dan. Dat laatste noemen we de rentevast periode. Hoe je de beste rentevast periode voor jouw situatie kiest vertellen we je in dit blog:

Bepaal welk risico je wil lopen

De hypotheekrente kan per maand verschillen. Dit kan soms voordelig zijn. Soms niet. Met een variabele rente heb je weinig zekerheid over je maandlasten. Kies je voor een vaste rente, weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Deze vaste rentes zijn vaak wel hoger dan de variabele variant. Dit komt, doordat geldverstrekkers voor de langlopende kredieten ook langlopend geld moeten ophalen, dit geld is onder normale marktomstandigheden ook vaak duurder.

Ter vergelijking, je ontvangt vaak ook een hogere rente als je jouw eigen geld voor een langere periode vastzet.

Waarom zou je voor een variabele rente kiezen?

Met een variabele rente beweeg je mee met de markt.

Staat de rente laag? Dan profiteer jij daar optimaal van.

Gaan de rentes omhoog? Dan gaan je maandlasten ook mee.

Met een variabele rente kunnen de maandlasten van je hypotheekrente per maand variëren. Kies je voor een vaste rente, weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Deze vaste rentes zijn vaak wel hoger dan de variabele variant.

In het huidige rente-landschap kan je flink profiteren van lage lasten. Maar kies je nu voor een variabele rente en de rentes gaan stijgen, dan kan het minder voordelig zijn als je te laat je rente vastzet, dan dat je dat nu al direct zou doen. De rente-stijging moet je wel kunnen dragen.

Bedenk dus goed of je met jouw inkomen een flinke lastenstijging zou kunnen dragen.

Waarom zou je voor een vaste rente kiezen?

Je hypotheekrente voor een periode vastzetten is in vergelijking een stuk veiliger. Je bent weliswaar duurder uit in je maandlasten, maar zolang deze vaststaat heb je zekerheid en kun je hier ook mee plannen.

Binnen een rentevaste vorm kun je nog een hoop keuzes maken. Zo kun je kiezen voor een jaar rentevaste periode, tot wel 30 jaar. Meestal geldt hier hoe langer, hoe duurder.

Je geldverstrekker moet voor langlopende kredieten namelijk ook langlopend geld ophalen.

Rentevaste periode loopt af? Dit kun jij doen om geld te besparen.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.