De 9 vragen die je moet stellen wanneer je een huis bezichtigtDe 9 vragen die je moet stellen wanneer je een huis bezichtigt
Blog

De 9 vragen die je moet stellen wanneer je een huis bezichtigt

Oscar VerheijenOscar Verheijen6 January 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Na urenlang op het internet zoeken naar je droomhuis heb je eindelijk iets gevonden. Op papier klopt alles. Mooie badkamer. Keuken met een kookeiland. Ruime garage waar je alle fietsen kwijt kan. Top! Tijd om langs te gaan. Maar een huis bezichtigen zonder voorbereiding is not done. Om je daarbij te helpen, hebben we de negen vragen die je moet stellen op een rijtje gezet.

1. Waarom staat het huis te koop?

Misschien erg voor de hand liggend. Maar klassiekers zijn klassiekers met een reden. Misschien is de reden dat de verkopers het huis willen verkopen wel een dealbreaker voor jou. Asociale buren, enorme herrie door een nabij liggend treinstation. Je weet het niet. Dus: vragen.

2. Hoelang hebben de verkopers er gewoond?

Een mooie opvolg-vraag. Als de eigenaren er na een jaar al de brui aan geven, bestaat er een grote kans dat er iets aan de hand is. Ook kun je vragen naar de geschiedenis van vorige eigenaren. Zijn eerdere verkopers ook allemaal snel weer verhuisd? Dan weet je zeker dat er iets mis is.

3. Hoelang staat het huis te koop?

Hoe langer het huis te koop staat, hoe gretiger de verkopers zullen zijn om het te verkopen. Als het huis al een half jaar te koop staat, kun je gerust onder de vraagprijs bieden.

4. Heeft de verkoper al een andere woning?

Wanneer de verkoper al een nieuw stulpje gevonden heeft, zal er enige haast zijn om de verkoop rond te krijgen. Dat is voor jou een mooie uitgangspositie in de onderhandelingsfase. De verkoper zal wellicht genoegen met een lager bod.

5. Zijn er meer kapers op de kust?

Het is altijd belangrijk om te weten wat de concurrentie is. Dus vraag altijd of er meer kijkers zijn geweest, en of er eventueel al een bod is uitgebracht. De makelaar mag niks zeggen over de hoogte van een ander bod, maar wel hoeveel mensen een bod hebben gedaan. Zo weet jij of je moet overwegen iets meer te bieden om de concurrentie voor te zijn.

Hoe langer het huis te koop staat, hoe gretiger de verkopers zullen zijn om het te verkopen. Als het huis al een half jaar te koop staat, kun je gerust onder de vraagprijs bieden.

6. Hoe is de buurt?

De buurt. Niet geheel onbelangrijk. Vraag dus altijd aan de verkoper hoe het is om in de buurt te wonen. En vraag door! Want wat de een leuk vindt, vindt de ander verschrikkelijk. Niet iedereen vindt een buurt vol spelende kinderen een plus. Maar als jij zelf kleine koters hebt, is het ideaal!

7. Hoeveel onderhoud heeft het huis nodig?

Ook deze vraag is vrij voor de hand liggend. Het is erg belangrijk om te weten hoeveel onderhoud er is gepleegd onlangs, en wat er allemaal binnenkort aan vervanging toe is. Misschien hebben de kozijnen een nieuw likje verf nodig, en vind je tijdens het bezichtigen vochtplekken. Allemaal factoren die weer een rol spelen in het onderhandelingsproces.

8. Hoe zien de maandlasten (los van de hypotheek) eruit?

Vraag altijd naar het energielabel van het huis. Bij de officiële overdracht wordt dit natuurlijk overhandigd, maar tijdens een bezichtiging kun je al om een indicatie vragen wat je maandelijks kwijt bent aan gas, water en licht. Samen met je geschatte maandlasten die je hier hebt berekend kun je voor jezelf je toekomstige maandlasten al een beetje vormgeven.

9. Hoe zit het met roerende goederen?

Normaal gesproken wordt een huis kaal opgeleverd. Geen meubilair, geen vloerbedekking, geen gordijnen. Maar misschien ben je wel verliefd geworden op dat laminaat in combinatie met die bank. Als de verkoper deze wilt achterlaten, kun je hierover afspraken maken in de onderhandelingen. Scheelt iedereen tijd, werk en geld. Een klassiek gevalletje win-win.

Hopelijk ben je met deze vragen iets beter voorbereid om je ideale huis te vinden, tegen de beste prijs. Neem bij het bezichtigen dus je tijd om alle vragen te stellen en alles goed te bekijken. Heb je graag een checklist bij de hand wanneer je een huis bezichtigt? Wij hebben die checklist voor bij de bezichtiging voor jouw gemak vast gemaakt.

Een huis kopen is vaak toch de belangrijkste financiële investering van je leven. Dan moet je wel zorgvuldig te werk gaan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Heb je alles kritisch bekeken? Kijk dan direct hoeveel je kunt bieden! Lees meer over hoe je tot een goed openingsbod komt, en hoe je moet onderhandelen lees je hier.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.