Dit kun jij doen om te besparen na het aflopen van je rentevast periodeDit kun jij doen om te besparen na het aflopen van je rentevast periode
Blog

Dit kun jij doen om te besparen na het aflopen van je rentevast periode

Oscar VerheijenOscar Verheijen10 April 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Wanneer je een hypotheek afsluit, dan kun je ervoor kiezen om de hypotheekrente met de markt mee te laten bewegen (een variabele rente) of om de rente een periode vast te zetten. Dit kan je doen voor een jaar tot zelfs 30 jaar lang. Deze periode noemen we de rentevast periode. Zo weet je zeker dat je gedurende de looptijd kan profiteren van de rente van de dag dat je jouw hypotheek aanvraagt. Tot het einde van je rentevast periode. Wat gebeurt er dan? Dan kun je een nieuwe hypotheekrente kiezen. Hoe je op dat moment de beste deal kunt krijgen, leggen we hier voor je uit.

Trouw blijven aan je verstrekker, of ergens anders gaan kijken?

Aan het einde van je rentevast periode kun je ervoor kiezen om je hypotheekrente weer voor een periode vast te zetten bij je huidige hypotheekverstrekker. Deze stuurt je normaal gesproken drie maanden voor afloop een nieuw renteaanbod toe. We raden je aan om deze niet zomaar te accepteren, maar ook even goed om je heen te kijken. Het kan namelijk zijn dat jouw geldverstrekker om verschillende redenen niet meer de scherpste rente-tarieven heeft.

Ook kan het zijn dat jouw huis sinds het afsluiten van je hypotheek in waarde is gestegen, maar dat je hypotheekverstrekker deze waardestijging nog niet in zijn renteaanbod meeneemt. Een hogere woningwaarde ten opzichte van je hypotheek betekent minder risico voor de verstrekker. Hier zou je voor beloond moeten worden, toch? Omlaag dus, die rente!

Tip: sommige banken geven korting op de hypotheekrente als je ook een betaalrekening bij hen hebt lopen. Heb je een hypotheeklening bij een bank lopen, vraag hier dus over na!

Vergeet de voorwaarden niet

De hypotheekverstrekker met de laagste rente betekent niet gelijk de beste keuze. Let ook goed op de voorwaarden die aan je renteaanbod verbonden zitten. Hypotheekverstrekkers kunnen hierin erg verschillen, bijvoorbeeld op de voorwaarden bij extra aflossen en verhuizing. Wil je graag flink gaan aflossen op je hypotheek, om je maandlasten te drukken? Dan moet je goed kijken naar de voorwaarden voor het zonder het betalen van een vergoeding aflossen. Als aanvullende besparing kan extra aflossen er ook nog zorgen dat je in een gunstigere rente-categorie komt, omdat de verhouding van je hypotheek ten opzichte van de woningwaarde verbetert.

De hypotheekverstrekker met de laagste rente betekent niet gelijk de beste keuze. Let ook goed op de voorwaarden die aan je renteaanbod verbonden zitten.

Oversluiten is niet gratis

Wanneer je een hypotheekverstrekker hebt gevonden die zowel een gunstigere hypotheekrente als de juiste voorwaarden heeft voor jou, kun je oversluiten overwegen. Houd er wel rekening mee dat je hier met kosten te maken krijgt. Zo moet je vaak opnieuw je woning laten taxeren, een nieuwe hypotheekakte op laten stellen door een notaris, en betaal je bemiddelings- en eventueel advieskosten. Het kan ook zijn dat je opnieuw NHG-kosten moet betalen. Deze kosten kunnen al gauw oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar: de besparingen kunnen deze kosten soms meer dan goedmaken.

Overweeg een andere hypotheekvorm

Heb je een oudere, minder gangbare hypotheekvorm? Dan kan het gunstig zijn om een andere hypotheekvorm te kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek hebt, en wilt profiteren van de lage rente van een bijBouwe hypotheek, zodat je een deel van je besparing kan inzetten om af te lossen, zal je naar een andere hypotheekvorm moeten overstappen. Dit is wel een vrij ingewikkeld proces, met veel fiscale consequenties, dat bij ons via een adviseur moet verlopen. Echter kun je, afhankelijk van je situatie, tientallen tot zelfs honderden euro’s per maand besparen! Laat je dus goed informeren door een hypotheekadviseur of overstappen voor jou gunstig is.

Meer weten over de hypotheekvormen die je tot je beschikking hebt? Lees onze 'Snelcursus Hypotheken'.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.