Een samenlevingscontract opstellen: de kosten, de lusten en de lasten van samenwonen delenEen samenlevingscontract opstellen: de kosten, de lusten en de lasten van samenwonen delen
Blog

Een samenlevingscontract opstellen: de kosten, de lusten en de lasten van samenwonen delen

Eline GeerdesEline Geerdes31 March 2021

Dit blog is voor het laatst geupdated in 28-11-2023

Jullie besluiten om samen te gaan wonen. Wat leuk! Een spannende volgende stap natuurlijk. Wat moet je eigenlijk allemaal regelen? Officieel niets. Maar dat is wel aan te raden, in de wet staat namelijk niets over samenwoners. Om je zaakjes goed op orde te hebben is het handig om toch iets vast te leggen. Dit doe je met een samenlevingscontract.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract, of samenlevingsovereenkomst, leg je allerlei afspraken over het samenwonen vast. Afspraken over wie wat betaalt bijvoorbeeld: boodschappen voor jou, gas/water/licht voor mij.

Je kan ook vastleggen hoe het zit het met eigendom van jullie spullen. Welke spullen zijn van jou? Wat hebben jullie samen gekocht?

Jullie kunnen er voor kiezen om samen het document te maken en te ondertekenen. Dit is voldoende voor als het alleen gaat om het verdelen van eigendom in het geval jullie ooit uit elkaar gaan.

Wil je dat het samenlevingscontract ook aan de eisen van de Belastingdienst (voor 'fiscaal partnerschap') en pensioenfondsen (voor 'partnerpensioen') voldoen? Dan moet je het contract door een notaris op laten stellen.

Voordat je gaat samenwonen is het misschien verstandig om even de verwachtingen naast elkaar te leggen. Lees ook ons blog 'Samen een huis kopen: tijd voor een goed gesprek'.

Hoe verschilt samenwonen van trouwen en geregistreerd partnerschap?

Samenwonen klinkt misschien als een officiële volgende stap in een relatie, maar voor de wet is er niks officieels aan. Helaas. Je hebt geen rechten die je beschermen, geen plichten die je ergens toe dwingen.

Jullie kunnen er voor kiezen om samen het document te maken en te ondertekenen. Dit is voldoende voor als het alleen gaat om het verdelen van eigendom in het geval jullie ooit uit elkaar gaan.

Als jullie kinderen krijgen

Hebben jullie samen kinderen? Dan moeten jullie zelf het een en ander regelen. De biologische moeder heeft dan als enige automatisch gezag, de vader moet eerst het kind erkennen en gezag aanvragen via rechtspraak.nl.

Gaan jullie uit elkaar? Dan houden jullie beiden onderhoudsplicht voor jullie kinderen. Zijn de kinderen nog minderjarig, dan moeten jullie als ouders een ouderschapsplan opstellen (via rechtwijzer.nl). Als jullie er niet uitkomen hoe de kinderalimentatie geregeld wordt, dan moet er een rechter aan te pas komen.

Bij overlijden van je partner

Als jullie samenwonen zonder contract is er bij een overlijden niks geregeld. Je partner is geen erfgenaam, jouw eigendommen gaan naar de familie over bij een overlijden. Ook een samenlevingscontract volstaat niet helemaal in het compleet overdragen van eigendom bij een overlijden. Hier heb je een testament voor nodig.

Wat wel geregeld is met een samenlevingscontract is het juist overdragen van jullie gezamenlijke bezittingen.

Misschien niet heel gezellig om over na te denken, maar wel belangrijk: 'Wat is een overlijdensrisicoverzekering en heb ik het nodig voor mijn hypotheek? [Levensvragen]'

Hoe zit het precies met het kopen van een huis, bezittingen en schulden bij samenwonen?

Zonder een samenlevingscontract zijn alle bezittingen en schulden die jij alleen bent aangegaan, écht alleen van jou. Wat jullie samen kopen (en de schulden die jullie opbouwen) zijn ook echt van jullie samen. Maar, hoe bewijs je dat op het moment dat jullie uit elkaar gaan? Daar zijn menige ruzies en rechtszaken over gevoerd.

Met een samenlevingscontract leg je dit alles vast. Hoe verdeel je de bezittingen, wat doen jullie met bankrekeningen, hoe zit het met het bezit en de lasten van het huis waar jullie in wonen?

Stel een van jullie heeft al een huis en de ander wil ook eigenaar worden van de woning, is het een iets ingewikkelder verhaal. Dit is niet alleen met een samenlevingscontract te regelen. Je moet je partner dan inschrijven als hoofdelijk schuldenaar van de woning.

Wat zijn de kosten van het opstellen van een samenlevingscontract?

Dat verschilt nogal. Sommige notarissen bieden al een samenlevingscontract aan voor € 200, anderen zitten in de buurt van € 600. Welke van die twee is 'beter'? Dat is moeilijk te zeggen. Die keuze laten we aan jullie.

Benieuwd naar de overige kosten van het kopen van een huis? Je leest het hier: 'Wat mag het kosten? Huis kopen, dit ben je straks kwijt'.