Financiering van energiebesparende maatregelen? [Groene hypotheek]Financiering van energiebesparende maatregelen? [Groene hypotheek]
Blog

Financiering van energiebesparende maatregelen? [Groene hypotheek]

Oscar VerheijenOscar Verheijen30 December 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023

De wereld moet in 2050 energieneutraal zijn. Althans, dat hebben we met elkaar afgesproken in het Klimaatakkoord. In Nederland zijn gebouwen verantwoordelijk voor zo’n 40% van alle CO2-uitstoot, volgens het CBS. Dat moet lager, daar is iedereen het wel over eens. Over het 'hoe', niet. Wij als hypotheekverstrekker en jij als klant kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Hoe je de energiezuinigheid van je woning kunt verbeteren, daar helpen we je graag bij. Zo heb je de optie om meer te lenen in je hypotheek om je woning te verduurzamen. Maar wat levert het op? En hoe weet je welke maatregelen voor jouw woning geschikt zijn? Door duurzaamheid inzichtelijk en gemakkelijk te maken willen wij je motiveren om energiebesparende maatregelen te nemen. Dus: ga jij ook voor groen?

Financiering van energiebesparende maatregelen

Tegenwoordig kan je, normaal gesproken, maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Alle kosten die buiten je hypotheeklening vallen moet je dus helemaal zelf betalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of een schenking.

Extra hypotheek voor een energiezuinige woning

Als je kan aantonen dat je gaat investeren in energiebesparende maatregelen kan je echter tot wel 106% van je woningwaarde lenen in je hypotheek. Deze extra 6% moet je dan wel volledig investeren in het energiezuiniger maken van je huis. En je financiële situatie moet wel sterk genoeg zijn om deze hogere hypotheek te kunnen dragen.

Oversluiten voor een duurzamere woning

Heb je al eens overwogen om je hypotheek over te sluiten? Je sluit dan een nieuwe hypotheek af, met nieuwe voorwaarden. Bij dezelfde, maar vaak ook bij een andere geldverstrekker.

Je motivatie voor het oversluiten van je hypotheek kan op meerdere plekken liggen. De meest voorkomende zijn:

  • Je huis is meer waard geworden, waardoor je hypotheek misschien in een lagere risicoklasse terecht is gekomen. Hiervoor hoef je soms minder rente te betalen.
  • De actuele rentepercentages zijn gunstiger, in vergelijking met wanneer je de hypotheek afsloot.
  • Je wilt verbouwen en wilt daarvoor meer lenen, en je kiest er voor om dat via je hypotheek te doen.

Toch is er een optie die maar weinig mensen lijken te gebruiken:

Je wilt een duurzamere woning, omdat je meer wilt doen voor het milieu en een lagere energierekening door energiebesparende maatregelen te nemen. Wat ons betreft zouden meer mensen dat moeten overwegen.

Hoewel het wat centen kost (oversluiten is niet gratis, je gaat een nieuwe hypotheek aan met alle bijkomende afsluitkosten), kan het je geld opleveren. Zeker als je het moment gebruikt om meerdere motivaties te dienen. Kan je een gunstiger rentepercentage krijgen als je jouw hypotheek oversluit?

Grijp die kans om te verduurzamen. Potentiële bijwerkingen? Je energierekening omlaag, wooncomfort omhoog en je karma schiet door het (goed-geïsoleerde) dak.

Besparen door energiezuinig wonen

Met energiebesparende maatregelen kan je (de naam zegt het al) veel energie besparen. Dit ga je merken in je energielasten. Die gaan omlaag, waardoor velen na verloop van tijd de investering weer terugverdienen. Voor sommige maatregelen, zoals zonnepanelen of muurisolatie, kunnen de energiebesparingen direct groter zijn dan de extra lasten die je betaalt aan rente en aflossing voor de verduurzaming.

Hoeveel je precies kunt gaan besparen, wat het je kost en hoe snel je het terugverdient kan een lastige rekensom zijn. Het is van ontzettend veel factoren afhankelijk. Maar hoe maak je die berekening? Daarover later meer.

Hogere verkoopwaarde door energiebesparende maatregelen

Met het plaatsen van energiebesparende maatregelen kan je ook een gunstiger energielabel aanvragen. Steeds vaker blijken goede energielabels ook zwaar mee te wegen in de overwegingen van huizenkopers. Dat zal in de toekomst alleen nog maar meer het geval zijn.

Volgens een onderzoek door de Universiteit van Tilburg levert een woning met een A- of B-energielabel gemiddeld € 6.000 meer op! Dit terwijl koopwoningen met een F- en G-label voor bijna € 12.000 euro minder verkocht werden. Het loont dus om groen te zijn.

Om precies te weten hoeveel jouw energiebesparende maatregelen bijdragen aan je woningwaarde kan je een taxateur langs laten komen.

Energieadviseurs

Gemakkelijk en kosteloos zien wat er voor nodig is om je (toekomstige) woning te verduurzamen was een paar jaar geleden ondenkbaar. Er moest een specialist langskomen, die allerlei moeilijke berekeningen moest maken en hier aardig wat geld voor vroeg.

Dat gaat tegenwoordig wel anders.

Wij werken samen met HomeQgo om duurzaamheid een gemakkelijke en reële optie te maken. Via het bijBouwe Hypotheekaanbod kan je de HomeQgo tool gebruiken, om op basis van adresgegevens met slimme modellen te berekenen en bepalen welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn voor je (nieuwe) woning.

Zo krijg je binnen een paar minuten een indicatie van hoeveel je kan besparen, in welke mate je CO2-uitstoot daalt, wat het kost, hoe snel je dit terugverdient en worden gelijk betrouwbare leveranciers voorgesteld die de klus voor je kunnen klaren. Je kan uiteraard ook zelf een leverancier zoeken.

Vervolgens kan je gemakkelijk teruggaan naar je bijBouwe hypotheekaanvraag om te kijken hoe je de kosten voor verduurzaming kan financieren binnen je hypotheek.

Energieadviseur

Laat je liever meteen iemand langskomen die je helpt bij het maken van de juiste beslissing, en die veel van het denkwerk uit handen neemt? Er zijn veel verschillende partijen in de markt die je hierbij kunnen helpen. Wij zijn zelf fan van Susteen, maar uiteindelijk gaat het erom waar jij je prettig bij voelt.

Is groen ook iets voor jou?

Door de hoge energieprijzen kan het aantrekkelijk zijn om nu te investeren in een energiezuinige woning. De kosten van een hogere hypotheeklening kunnen potentieel overtroffen worden door het bespaar-potentieel over de langere termijn.

Niet alleen je bankrekening, maar ook Moeder Natuur gaat je bedanken als je voor duurzaamheid kiest.

Benieuwd hoe energiezuinig jouw huis is? Dat zie je aan het energielabel. Wat dat is, en hoe je achter het energielabel van jouw huis komt lees je hier.