Hoe weet je nou hoe groen een huis is? De meeste energiebesparende maatregelen zitten immers verwerkt in het huis, niet er op (behalve natuurlijk zonnepanelen). Het bewijs van een duurzame woning vind je in de vorm van het energielabel. Hoe weet je welk energielabel je toekomstige woning heeft? En kan die nog veranderen? Je leest het hieronder.
Het is vrij voor de hand liggend: een energielabel laat objectief zien je hoe energiezuinig een huis is. De labels lopen van A tot G. Een woning met een G-label is niet zuinig, en zal een flinke aanslag zijn op je energiekosten. Gelukkig heb je genoeg mogelijkheden om je label te verbeteren
Een A label betekent vaak lagere kosten, en Moeder Natuur zal je bedanken.
Als je net een nieuw huis hebt gekocht weet je waarschijnlijk wel wat je energielabel is. Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Een voorlopig label volstaat niet.
Wat is het verschil? Een voorlopig energielabel is eigenlijk gewoon een ruwe schatting van de Rijksoverheid. Op basis van bouwjaar, woningtype, oppervlakte en inhoud werd een indicatie gegeven. Om te weten wat je werkelijke label is, moet je het voorlopig label omzetten in een definitief label.
Benieuwd naar hoe zuinig jouw toekomstige woning is? Hier kun je het energielabel opzoeken. Hoewel je de precieze energiekosten pas weet wanneer je de verkoper ernaar vraagt, kun je wel een indicatie krijgen door het energielabel te bekijken.
Je energiekosten zullen een behoorlijk onderdeel zijn van je maandlasten. Het is dus verstandig om hiermee rekening te houden wanneer je naar huizen aan het kijken bent.
Wanneer je een energielabel definitief laat maken, wordt je huis nauwkeurig beoordeeld op energiezuinigheid. Een expert kijkt dan naar eventuele energiebesparende maatregelen die zijn genomen om het energieverbruik van de woning te verminderen. Maatregelen als zonnepanelen, dubbel glas of goede vloer-, muur- en dakisolatie.
Wanneer je huis al een A-label heeft, is er niet zo veel ruimte voor verbetering.
Wanneer het energielabel onder de C ligt, is er veel ruimte voor energiebesparingen.
Een handig voorbeeldje: van een G- naar een A-label, voor een hoekwoning uit 1955:
Ben je zover, en wil je een definitief label aanvragen? Of heb je flink geïnvesteerd in verduurzaming en wil je daar bewijs van? Dat kan via de Rijksoverheid.
Afhankelijk van je woning kost dit je enkele tientjes. Ga naar wwww.energielabelvoorwoningen.nl om een definitief label aan te vragen.
Klaar om te verduurzamen? Hoe je er achter komt welke maatregelen geschikt zijn voor jouw nieuwe woning, en wat de invloed is op je lasten en hypotheek, lees je in ons blog Gaan voor groen: Energiebesparende maatregelen met je hypotheek financieren.