Je eerste huis kopen: hier moet je rekening mee houdenJe eerste huis kopen: hier moet je rekening mee houden
Blog

Je eerste huis kopen: hier moet je rekening mee houden

Eline GeerdesEline Geerdes19 February 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Een huis kopen is weer hot. De huurprijzen gaan omhoog, en de hypotheekrente is aantrekkelijk laag. Misschien is kopen wel de voordelige keuze. Er komt echter een hoop kijken bij het kopen van je eerste huis. En er is een hoop dat je moet overwegen.

Je financiele geschiedenis

Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten voor je eerste huis, moet je je wel beseffen dat je financiele geschiedenis erg bepalend is voor hoeveel je kunt lenen. Zeker omdat je als starter waarschijnlijk nog niet zoveel verdient. Die paar duizend euro studielening die nog open staat weegt dan ook extra zwaar. Ook wordt gekeken naar of je een creditcard hebt, en of je nog eerdere leningen hebt afgesloten. Denk hier dus vooraf over na.

Kopen met een studieschuld; kan dat? Dat lees je hier.

Waarom zou je overstappen van huur naar koop?

Er zijn een hoop overwegingen die je kunt maken (lees ook ons blog 'Huren of kopen - de overweging'). Het voornaamste argument wat mensen maken, is dat je met een koophuis eigen vermogen opbouwt. Bij het huren van een huis betaal je alleen voor het recht om in het huis te wonen. De verhuurder gebruikt dit geld weliswaar voor het aflossen en onderhoudskosten, maar als huurder bouw je niets op. Als je een huis koopt, is het (na aflossing) helemaal van jou, en kun je het tegen die tijd misschien zelfs met een leuke winst verkopen en als pensioen gebruiken. Je woont dus letterlijk in een spaarpot. Met een aftrekbare hypotheekrente.

Bedenk hoeveel je kan lenen vóór je gaat kijken

Helaas kunnen we niet allemaal in mooie villa's wonen. Althans, niet meteen. Het is dus belangrijk om je verwachtingen te matchen aan wat je maximaal kwijt kan zijn aan een hypotheek voordat je naar huizen gaat kijken. Lees hier meer over in ons blog 'Nieuw huis? Neem eerst eens een Proefhypotheek'.

Met eigendom komen verantwoordelijkheden

Nog een voordeel van je eerste huis kopen, is dat het compleet van jou is. Je kan alles naar lieve lust veranderen en verbeteren. Alle investeringen die je doet, dragen bij aan je eigen bezit. Da’s prettig, maar dat komt ook met een keerzijde. Als er iets stuk gaat, draai je zelf voor 100% op voor de kosten. Daar heb je als huurder geen last van.

Maandlasten van je eerste huis

Waar je als huurder wel last van hebt, zijn stijgende huurprijzen. De huurprijzen worden landelijk bepaald, en daar heb je geen invloed op. Op de lange termijn is het vaak goedkoper om te kopen, aangezien die maandlasten vaak stabieler zijn. Je kunt je rente voor langere periode vastzetten (wat extra voordelig is in deze tijd van lage hypotheekrente). Daarnaast is de hypotheekrente aftrekbaar van de belasting.

Verplichtingen na een huis kopen

Je bent verplicht tot een hoop extra verzekeringen en belastingen als huiseigenaar. Zo moet je als je een hypotheek afsluit vaak een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Ook ben je verplicht bij je jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte een eigenwoningforfait aan te geven. Dit tel je bij als inkomsten die je hebt vanuit het eigendom van een woning. Ook zijn er nog een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, waar je erfpacht moet betalen. Tot slot moet je rekening houden dat je in sommige gevallen je aan moet sluiten bij een Vereniging van Eigenaren (VVE). Dit is meestal bij appartementen, en zorgt voor het regelen van onderhoud van het appartementsgebouw en overige gemeenschappelijke belangen van de eigenaren.

Waar je als huurder last van hebt, zijn stijgende huurprijzen. De huurprijzen worden landelijk bepaald, en daar heb je geen invloed op. Op de lange termijn is het vaak goedkoper om te kopen, aangezien die maandlasten vaak stabieler zijn.

Er bestaat een risico dat aan het einde van de rit je huis minder waard als je had gehoopt, en kun je met een restschuld zitten. Hier zijn ook wel oplossingen voor, maar een schuld is nooit prettig. Over schulden gesproken: hou er rekening mee dat je met een studieschuld meestal minder kan lenen dan je inkomen zou toelaten.

Gevolgen voor jou en je partner

Heb je plannen om met je partner te gaan samenwonen? Dan moet je ook afspraken maken over kosten, verplichtingen en wat er gebeurt als je uit elkaar gaat. Dit kun je doen in een samenlevingscontract. Het is geen fijn onderwerp om over te praten, maar het is wel belangrijk om het hier van tevoren over te hebben.

Voordat jullie samen een huis kopen is het verstandig een goed gesprek te hebben. Laat Netflix uit voor een avondje, en stel elkaar deze vragen.

Zo zie je maar: je eerste huis kopen is een flinke stap. Ben je er helemaal klaar voor om op huizenjacht te gaan? Bereken eerst wat je kan lenen. Dan kun je gelijk een bod doen.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.