Wil je graag een duurzame(re) woning, maar weet je nog niet hoe je het precies aan wil pakken? Dan is het Energiebespaarbudget (EBB) iets voor jou. We begrijpen namelijk dat het kopen van een huis al stressvol genoeg is. Daarom kun je er ook voor kiezen om een reservering te maken voor de verduurzaming, zonder een gedetailleerd plan voor energiebesparende maatregelen of een verbeterplan aan te leveren. Zo kan je later nadenken over wat je precies wilt gaan doen en hoe je het gaat regelen, maar heb je het geld alvast klaarstaan. Handig toch? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Met het Energiebespaarbudget kun je tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Bij een woning van € 400.000 is dit bijvoorbeeld € 24.000. Natuurlijk moet dit wel haalbaar zijn op basis van je inkomen.
Bij het aanvragen van de hypotheek hoef je nog niet te beslissen welke energiebesparende maatregelen je gaat nemen. Een kostenoverzicht is namelijk (nog) niet nodig en je hoeft de energiebesparende maatregelen niet op te nemen in een taxatierapport.
Als de hypotheekaanvraag akkoord en afgerond is heb je twee jaar de tijd om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarbij mag je alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren.
Het is wel belangrijk om aan te tonen dat je de aanvullende lening daadwerkelijk gaat besteden aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar in een speciaal bouwdepot voor verduurzaming gestort. Zodra jij energiebesparende maatregelen gaat nemen, stuur je de factuur naar ons en wordt deze betaald vanuit dit bouwdepot. Is er geld over nadat de maatregelen uitgevoerd zijn of het bouwdepot is verlopen, dan heffen we het bouwdepot op en wordt het restantbedrag afgelost op je hypotheek.
Dat kan, maar door direct een potje te reserveren voor energiebesparende maatregelen voorkom je extra kosten. Als je namelijk een huis koopt en over een jaar besluit te verduurzamen, zal je een verhogingsaanvraag voor verduurzamen moeten doen en ga je weer een heel nieuw hypotheektraject in. Dit kost, naast tijd, in de meeste gevallen ook meer geld. Door het Energiebespaarbudget aan te vragen kun je dit voorkomen.
Door energiebesparende maatregelen te treffen, kun je vooral bij woningen met een slecht energielabel (D,E,F,G) flink profiteren. Je maandelijkse energielasten zullen namelijk in vrijwel alle gevallen omlaag gaan.
Naast lagere energiekosten zorgt goede isolatie ook voor meer wooncomfort en een gezond leefklimaat. Een slecht geïsoleerde woning kan tochtig aanvoelen en is minder comfortabel. Bovendien is een energiezuinige woning beter voor het milieu, omdat er minder energie wordt verbruikt en daarmee de CO2-uitstoot wordt verminderd.
Ook krijg je door je huis te verduurzamen een beter energielabel. Hiermee zorg je niet alleen voor verlaging van je maandelijkse woonlasten, het is ook gunstig voor de waarde én de verkoopbaarheid van de woning. Woningen met een energielabel A, B of C worden namelijk voor een hogere prijs verkocht dan woningen met een energielabel D. Bovendien zijn goed geïsoleerde woningen sneller en makkelijker te verkopen.
Kortom, je huis verduurzamen is altijd een goed idee. Dus als je nog niet precies weet hoe je dit wilt doen, of als je geen tijd hebt om een verbeterplan aan te leveren, maak dan gebruik van het Energiebespaarbudget.