Nieuwbouw of bestaande bouw kopen: wat past het beste bij mij?Nieuwbouw of bestaande bouw kopen: wat past het beste bij mij?
Blog

Nieuwbouw of bestaande bouw kopen: wat past het beste bij mij?

Oscar VerheijenOscar Verheijen14 February 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Één van de grote overwegingen die je moet maken als huizenkoper is of je een nieuwbouwhuis, of een bestaand huis wilt. Elk type heeft zijn voordeel. Een nieuw huis is modern, en helemaal naar jouw wens. Een ouder huis heeft karakter. Welk type huis je kiest is natuurlijk puur afhankelijk van smaak. Maar er zijn ook andere voor- en nadelen die je wat objectiever kunt benaderen. We zetten ze tegen elkaar af.

Waarom zou ik nieuwbouw kopen

Vrijheid in indeling

Het voornaamste voordeel van een nieuwbouwwoning is erg voor de hand liggend. Alles is nieuw! Je kunt vaak ook veel keuzes maken bij de bouw van je huis. Hoe groot de kamers zijn, over de indeling van het huis, en de inrichting van de keuken en badkamer.

Nieuwbouw duurder dan bestaande bouw? Nee hoor!

Je hoeft je de eerste jaren ook geen zorgen te maken over duur onderhoud. Ook hoef je niet te investeren in nieuwe keukens en modernere badkamers. Dit kun je namelijk helemaal zelf inrichten. Dat scheelt kosten, zowel in eerste instantie als in de loop der jaren. Nieuwere huizen moeten aan allerlei milieueisen voldoen waar men voor de eeuwwisseling zich helemaal geen zorgen over maakten. Kun je een hoop mee besparen op energiekosten.

Er zijn meer kosten waar je in de nieuwbouw flink op kunt besparen. Je betaalt geen overdrachtsbelasting, want de woning is vrij op naam (v.o.n), de aankoopmakelaar kun je achterwege laten, en de taxateur? Die mag ook thuisblijven. Perfect! Toch?

Waarom zou ik niet nieuwbouw kopen?

Wachten tot het gebouwd is

Er zitten helaas ook nadelen verbonden aan het kiezen voor nieuwbouw. Allereerst kun je huis pas écht zien als het helemaal af is, terwijl je al maanden aan het betalen bent. Dit noemen we renteverlies tijdens de bouw. Ook moet je jouw beslissing maken op basis van tekeningen. Dit terwijl je pas echt een gevoel krijgt voor een huis wanneer je er in staat.

Het aanbod voor nieuwbouw is daarnaast ook vrij beperkt. Zeker wanneer je in de stad wilt wonen. En wanneer je dan eindelijk een huis hebt gevonden, duurt het vaak nog een jaar tot het afgebouwd is. Met veel risico op vertragingen. In extreme gevallen kan de bouw zelfs helemaal afgeblazen worden. Staat het huis in een compleet nieuwe wijk? Hou dan rekening dat het lang kan duren tot de wijk echt ‘af’ is. In de tussentijd kan de buurt erg kaal overkomen, en zijn de supermarkten en winkels vaak ver weg.

Over de prijs valt niet te onderhandelen

Daarnaast is over prijs van nieuwbouwwoningen is niet te onderhandelen. Ook zijn er extra kosten die je moet maken, zoals een opleveringskeuring en bouwrente. Je betaalt bouwrente aan de bouwer van de woning. Deze hypotheekrente kan bestaan uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente. De financieringsvergoeding bestaat uit rente die je betaalt over de periode vóór het sluiten van de koop- of aannemingsovereenkomst, als de bouwer al kosten heeft gemaakt voor de grond en de bouw.

Uitstelrente zijn kosten voor de periode tussen het sluiten van de koop- of aannemingsovereenkomst en het moment dat je daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning. Deze bouwrente is meestal niet aftrekbaar.

Meer over bouwrente en het kopen van een nieuwbouwwoning lees je in ons blog 'Een nieuwbouwwoning kopen [een stappenplan]'

Waarom zou ik een bestaande woning kopen?

De buurt is 'af'

Bestaande huizen staan meestal in een ontwikkelde buurt. Er is sfeer, er zijn winkels te vinden. Er heerst een gevoel dat er écht geleefd is. Iets dat vaak mist in nieuwbouwwijken. Dit gevoel kun je vaak ook terugvinden in oudere huizen. Als je dit gevoel prettig vindt, is een bestaande woning misschien meer jouw ding.

<blockquote><p>Weeg altijd je eigen voorkeuren af tegen de prijzen en hoeveelheid inspanning die je wilt investeren in een huis, en trek je eigen conclusies.</p></blockquote>

Roerend goed

Vaak kun je in overleg met de verkoper een aantal roerende goederen overnemen. Denk aan vloeren, gordijnen of meubilair. De tuin is al ingericht, het balkon is klaar voor de zomer. Het kan enorm veel tijd en inspanning schelen om een bestaand huis te kopen.

Doorlooptijd

Een nieuwbouwwoning kopen duurt nu eenmaal een tijdje, zeker als het huis nog niet (helemaal) gebouwd is. Bij een bestaand huis is de periode tussen aankoop en overdracht aanzienlijk korter. Het huis staat immers al. Je moet alleen eventueel je huidige huis verkopen, een deal sluiten en binnen 5 werkdagen online je hypotheek regelen. Wil je dus vrij snel verhuizen, dan is dit de betere keuze.

Waarom zou ik niet een bestaande woning kopen?

Onvermijdelijk onderhoud

Johan Cruyff zei het al: ‘’Elk voordeel heb z’n nadeel’’. Hoewel een bestaande woning weinig werk aan inrichting heeft, zullen er ongetwijfeld onderdelen zijn die onderhoud nodig hebben. Slechte isolering, een oude cv-ketel, verouderde elektra.

Daarbovenop komt dat het vaak niet inzichtelijk is wat de status is van het onderhoud dat de afgelopen tijd is gedaan, en kunnen er verborgen gebreken zijn. Als je niet zelf een handige klusser bent/kent, kan dit enorme kosten opleveren.

Ben je wel erg handig, en vind je klussen leuk? In grotere steden staan vaak onder het mom van stadsvernieuwingsprojecten zogenaamde klushuizen te koop. Dit zijn relatief goedkope woning met veel achterstallig onderhoud.

Extra kosten bestaand huis

Hoe dan ook: een bestaand huis kopen brengt veel extra uitgaven voor onderhoud met zich mee. Tel daarbovenop de kosten van een bouwkundige keuring, taxatie, een makelaar en overdrachtsbelasting. Weeg altijd je eigen voorkeuren af tegen de prijzen en hoeveelheid inspanning die je wilt investeren in een huis, en trek je eigen conclusies.

Klaar voor
je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.