Rentestijgingen veranderen hypotheekmarkt: grote banken gebruiken switchkosten om hoge rentes te vragenRentestijgingen veranderen hypotheekmarkt: grote banken gebruiken switchkosten om hoge rentes te vragen
Blog

Rentestijgingen veranderen hypotheekmarkt: grote banken gebruiken switchkosten om hoge rentes te vragen

Oscar VerheijenOscar Verheijen10 May 2023 at 18:00

Als je kijkt naar de gemiddelde renteoverzichten van vandaag en deze vergelijkt met die van een jaar of twee geleden, valt één ding direct op: de rentes zijn flink hoger. Deze hogere rentes voor nieuwe hypotheken hebben een ingrijpende impact op de woning- en hypotheekmarkt. Lenen is duurder geworden, maar woningen zijn niet drastisch goedkoper geworden. Voor mensen die al een woning met een hypotheek hebben en willen verhuizen is er een uitkomst – de meeneemregeling, ook wel verhuisregeling genoemd. De opkomst van deze meeneemhypotheek heeft ook het een en ander teweeg gebracht. Daarover vertellen we je in dit blog meer.

Meeneemhypotheken door hogere rentes populairder dan ooit

Meeneemregelingen zijn nagenoeg altijd standaard voor Nederlandse hypotheken. Een meeneemregeling betekent dat je de bestaande hypotheekvoorwaarden, inclusief de rente, kan meenemen naar een nieuwe woning als je verhuist. De rente van de bestaande hypotheek is nu vaak een stuk lager dan de huidige rente voor nieuwe hypotheken, dus is het voor veel woningeigenaren interessant om de eigen hypotheek mee te nemen.

Een meeneemhypotheek wordt vaak gecombineerd met een verhoging. De bestaande hypotheek dekt immers niet altijd de aankoopprijs van de nieuwe woning. Of misschien wordt er verbouwd of verduurzaamd. Deze verhoging wordt afgenomen tegen de rente voor nieuwe hypotheken. En die rente, zoals je kon lezen in de introductie, is een stuk hoger dan een paar jaar geleden.

Meeneemhypotheken zijn big business - dat blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN) waaruit blijkt dat het aandeel van meeneemhypotheken is gestegen tot bijna 24% van het totale hypotheekvolume, vergeleken met 0,1% in 2021.

Meeneemhypotheken geven grote banken ruimte om de rentes te verhogen

Met het toenemende gebruik van meeneemhypotheken met verhogingen, zien veel geldverstrekkers een commerciële kans in het verhogen van de rentes om meer inkomsten te halen uit hun bestaande klanten. In de hypothekenmarkt geldt een rentebeleid dat elke klant, nieuw of bestaand, dezelfde rente voor dezelfde hypotheekvoorwaarden zou moeten krijgen, dit noemt men het eensporig rentebeleid. De rentes worden bij deze geldverstrekkers dus voor iedereen hoger.

De geldverstrekkers die dit veel blijken te doen, zijn vooral grotere banken die een groot klantenbestand hebben. Ondanks de hogere rente voor de verhoging op de hypotheek is het voor deze klanten alsnog voordeliger om de hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning in plaats van een compleet nieuwe hypotheek af te sluiten.

Zie ook "Banken vergroten hun aandeel" van De Hypotheekshop.

Mensen die al een huis en hypotheek hebben zijn daardoor minder prijsgevoelig in deze markt met hogere rentes. Maar voor de starters is een oneerlijke situatie ontstaan – zij hebben tenslotte geen hypotheek met mooie voorwaarden om mee te nemen. Ook voor mensen die al een woning hebben en hun rentevastperiode verloopt, is dit ook oneerlijk – zij krijgen plots een hogere rente voor hun kiezen.

Hypotheek oversluiten verliest aandeel

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de markt voor oversluiten is gedaald tot 6% van het totaal, in vergelijking met tot wel 30% in de afgelopen twee jaar. Oversluiten is voor veel mensen niet interessant meer vanwege de hogere rentes.

Maar dit geldt niet voor iedereen. Nu de grootbanken hun rentes verhogen, kan het toch interessant zijn om over te sluiten. Zeker aan het einde van een rentevastperiode. We raden daarom iedereen aan om goed om zich heen te kijken, als het moment komt dat de rentevastperiode bijna afloopt.