Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023
Je bent op zoek naar een hypotheek, en je hoort dat je een taxatierapport nodig hebt. Een wat? Je hebt er misschien een vaag idee bij, maar kan jij het uitleggen op een verjaardag? Niet iedereen weet wat er precies gebeurt bij een taxatie. Iemand komt naar je (nieuwe) huis kijken, en… dan? Wat doet een taxateur nou eigenlijk? Is het nattevingerwerk of kijkt iemand écht naar de staat van je huis? En wat is dan het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring? Wat kost zo’n taxatie? Wat betekenen die termen in mijn taxatierapport? En heb ik het per sé nodig bij mijn hypotheekaanvraag? Dat zijn een hoop vragen. Alle vragen die wij konden bedenken over taxeren hebben we voor je beantwoord in dit blog:
Eerst de hamvraag: wat is een taxatie? Een onafhankelijke taxateur komt langs bij je (nieuwe) huis om de woningwaarde vast te stellen. Deze wordt op verschillende punten beoordeeld.
De uitkomst van deze taxatie wordt gebruikt om de waarde van het onderpand in jouw hypotheek te bepalen.
Zo weet jouw geldverstrekker zeker dat het huis ook waard is wat jij er voor betaalt.
Misschien de belangrijkste vraag van allemaal: is een taxatierapport nodig? Als je een hypotheek af- of over wil sluiten over een bestaand huis wel.
Je geldverstrekker wil immers weten dat het huis wel waard is wat jij ervoor gaat betalen.
Hiermee bepalen zij de schuld-marktwaardeverhouding van je huis, en stellen ze vast welk bedrag verzekerd wordt in een overlijdensrisicoverzekering.
Ook als je een verbouwing wil financieren via je hypotheek is een taxatie nodig. Als je een huis koopt zonder hypotheek is een taxatie niet verplicht, maar wel aan te raden.
De kosten van een taxatierapport kunnen erg uiteenlopen. Taxateurs mogen zelf hun prijs bepalen. De meeste taxateurs zullen rond de € 600 zitten.
Je kan er voor kiezen om zelf een taxateur te zoeken voor je bijBouwe hypotheek. Je kan ook voor een NTS taxatie kiezen.
Als je online je hypotheek afsluit kan je er ook voor kiezen om bij ons online een taxatie aan te vragen.
Dit doen wij samen met NTS. Deze taxatie kost € 575, is fiscaal aftrekbaar en kan snel werkdagen geregeld zijn.
De meeste geldverstrekkers, waaronder bijBouwe, eisen dat taxaties en taxatierapporten zijn gevalideerd door een bevoegde partij.
NTS levert uiteraard gevalideerde taxatierapporten. Andere gevalideerde taxateurs en taxatierapporten accepteren we uiteraard ook.
De taxateur kijkt naar ontzettend veel factoren. Denk aan woningtype (appartement, villa, etc.), grootte en bouwjaar van het huis, de staat waarin het huis verkeert (niet te verwarren met bouwkundige staat, daarover later meer) en de omgeving en ligging.
Is het huis van de buren bijvoorbeeld recent verkocht? Dan wordt deze verkoopprijs ook meegenomen als zogenaamd ‘referentiepand’.
Al deze punten gaan in een rekensom, met als uitslag een woningwaarde, gepresenteerd in een taxatierapport.
Het taxatierapport is wat de taxateur oplevert na zijn taxatie. In dit rapport voor een huis staan veel termen die je in eerste instantie misschien niet zal kennen:
De waarde die het huis opbrengt bij een gedwongen verkoop. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de rente of aflossing van de hypotheek niet meer kan betalen.
Het bedrag dat nodig is voor de herbouw van het verzekerde gebouw, op dezelfde locatie en met dezelfde bestemming. (Bij appartementen wordt de herbouwwaarde niet vermeld.
Dit komt doordat de waarde niet los valt te zien van de overige appartementen in het gebouw. De herbouwwaarde is alleen voor de VvE relevant).
Ook wel vrije verkoopwaarde. De waarde wanneer je het in normale omstandigheden verkoopt.
Het huis is vrij van huur en gebruik en wordt dus niet verhuurd aan en bewoond door een ander.
De waarde die voor de Belastingdienst interessant is. Hiermee wordt de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait (lees hier meer over op de website van de Belastingdienst) vastgesteld.
Tevens hebben ze de woningwaarde nodig voor verschillende belastingheffingen zoals de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapslasten.
Bij ons wel.
Er zijn tegenwoordig een aantal partijen met diensten waarmee je huis modelmatig getaxeerd wordt. Hiermee wordt op basis van een standaard berekening gekeken hoeveel jouw huis ongeveer waard zou moeten zijn, op basis van cijfers die bekend zijn over de omgeving van je huis.
Calcasa is hier een uitstekend voorbeeld van.
Het is sinds dit jaar toegestaan om bij hypotheken tot 80% van de verkoopwaarde een modelmatige taxatie uit te laten voeren.
Er zijn overigens nog weinig aanbieders die hier van gebruik maken, bijBouwe ook niet.
Voor hypotheken boven de 80% verkoopwaarde moet je sowieso een taxatierapport van een gevalideerd taxateur aanleveren.
Als je een bod doet op een huis kan je dit doen onder voorbehoud van taxatie.
Dit betekent dat als de woningwaarde lager uitvalt dan je verwacht had, en je bod dus te hoog was, je van de koop af kan zien.
Het komt nog wel eens voor dat mensen taxeren en bouwkundig keuren door elkaar halen.
Er is zeker overlap tussen de twee, maar er is wel degelijk een verschil. Een taxateur kijkt weliswaar naar de bouwkundige staat van een huis, maar alleen als een klein onderdeel van de waardebepaling.
De taxateur zal alleen een idee geven hoeveel onderhoud er nodig is om het huis in de zelfde staat te houden.
Als er overduidelijk bouwkundige problemen aan het huis zijn, kan de taxateur in zijn rapport vernoemen dat verder bouwkundig onderzoek nodig is.
Dit is een seintje naar de geldverstrekker dat de waarde wellicht wat lager uit kan vallen dan eerder gedacht.
Wanneer jij als (ver)koper precies wil weten hoe het huis er aan toe is, en wat het gaat kosten om het huis weer in oorspronkelijk staat te herstellen, zul je een bouwkundige keuring moeten laten uitvoeren om de bouwtechnische staat vast te stellen. Bouwkundigen zijn experts op dit gebied, en zien vaak meer dan een taxateur.
Wil je dus niet voor verrassingen komen te staan, schakel dan een bouwkundige in.
Neem bijvoorbeeld ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ als voorwaarde in je voorlopige koopcontract op. Zo kan je bij flinke verborgen gebreken zonder gevolgen van de koop afzien.
Als je gaat verbouwen is taxeren ook belangrijk, omdat ook de taxatiewaarde na verbouwing leidend is bij het regelen van je financiering.
Je kan natuurlijk afwijken van de getaxeerde waarde, maar het geeft wel een indicatie wat je minimaal zou kunnen krijgen voor je.
Meer weten over verbouwen? Lees ons blog: 'Help! Mijn klusser moet gefinancierd worden [verbouwing meefinancieren in je hypotheek]'.