Voor de tweede keer een huis bezichtigenVoor de tweede keer een huis bezichtigen
Blog

Voor de tweede keer een huis bezichtigen

Oscar VerheijenOscar Verheijen8 June 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

De eerste bezichtiging is vaak een gevoels-dingetje. Je stapt de auto uit, de buurt in. Je beeldt je in hoe het zou zijn om na een lange dag werken de voordeur door te stappen. Je begint je een beeld te vormen over hoe jij het zou inrichten. Je gevoel zegt dat het goed is. Toch is het verstandig om hier nogmaals met een nuchtere blik, een gezonde portie geduld en een tweede paar ogen naar te kijken.

Een huis in Amsterdam is waarschijnlijk al weg voordat je tijd hebt om een tweede keer te bezichtigen. Maar ons kleine kikkerlandje is groter dan alleen de hoofdstad. Het kan erg belangrijk zijn om nog een tweede keer langs te gaan wanneer je jouw zinnen zet op een nieuw huisje. Onder andere omstandigheden, met een tweede paar ogen, kan de liefde van de eerste bezichtiging flink bekoelen. Hoe je het beste deze tweede bezichtiging doet, leggen we hier voor je uit.

Waar moet ik op letten tijdens deze tweede bezichtiging?

Onder andere omstandigheden, met een tweede paar ogen, kan de liefde van de eerste bezichtiging flink bekoelen.

Kijk kritisch, en stel vragen

Als je gevoel zegt dat het goed is, is het tijd om je verstand gerust te stellen. Bij een tweede bezichtiging is het belangrijk om de wat minder spannende ruimtes te gaan bezoeken, en de wat suffere vragen te stellen. Hoe ziet die stoffige zolder eruit? Staat de kruipruimte niet toevallig onder water? Kijk wat aandachtiger naar de garage. Trek alle ramen open, klapper alle deuren open en dicht. Klemmende ramen en deuren kunnen wijzen op grotere bouwkundige problemen. Het is hier vooral erg belangrijk om vragen te stellen aan de verkoper. Bijvoorbeeld over de maandelijkse energielasten. Het is immers jouw plicht om degelijk onderzoek uit te voeren naar de staat van het huis. En de verkoper heeft de plicht om jouw vragen eerlijk te beantwoorden.

Probeer een ander tijdstip

Ga ook op een ander tijdstip kijken dan je de eerste keer deed. Wellicht is het s’avonds wel een stuk drukker en ontzettend rumoerig in de buurt. Dit kan voor jou een dealbreaker zijn. Is het een oudere woning? Dan kan het ook een aanrader zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het is bij een bezichtiging erg moeilijk om te zien of een huis er bouwkundig goed bij staat. En het is enorm duur om bijvoorbeeld een fundering te herstellen.

Vergeet niet deze checklist mee te nemen bij deze bezichtigingChecklist voor de bezichtiging | bijBouwe, als je dit de eerste keer nog niet hebt gedaan.

Wie moet ik meenemen naar de tweede bezichtiging?

Het is niet zozeer de vraag of je iemand mee moet nemen, maar wie. Een frisse, neutrale blik is hier erg belangrijk. Dit kan een familielid of vriend zijn, maar bijvoorbeeld ook een aankoopmakelaar. Waarom je wel of niet een aankoopmakelaar in de arm zou nemen, hebben we hier voor je uiteengezet. Neem in ieder geval bij de tweede bezichtiging iemand anders mee dan bij de eerste. Verzamel zo veel mogelijk meningen. Maar ga aan het einde van de dag altijd uit van je eigen gevoel.

Zegt je gevoel (en je verstand) dat het goed is, en wil je gaan bieden? Hoe je tot jouw openingsbod komt, en hoe verder, lees je in ons blog ‘Het kopen van een huis: alles wat je wil weten over bieden en onderhandelen.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.