Waarom wil je niet verduurzamen?Waarom wil je niet verduurzamen?
Blog

Waarom wil je niet verduurzamen?

Oscar VerheijenOscar Verheijen6 April 2021

Dit blog is voor het laatst geupdated in 10-01-2024

Consumenten hebben nog te veel zorgen over het verduurzamen van de eigen woning, blijkt uit een onderzoek dat we deden onder onze websitebezoekers. Meer dan de helft van de huizenkopers weet niet hoe ze duurzaamheid aan moeten pakken, vinden het te veel gedoe of vrezen voor hoge kosten. Hierdoor worden veel kansen om woningen te verduurzamen op dit moment gemist. Voor een doorbraak is het noodzakelijk dat verhuizen ook een moment van verduurzamen wordt. Door woningkopers op een laagdrempelige manier inzicht te geven in hoe ze deze verduurzaming kunnen realiseren en financieren, willen wij de vergroening van de Nederlandse woningvoorraad helpen versnellen.

Veel huizenkopers vinden het ingewikkeld om hun weg te vinden in alle mogelijkheden die er zijn om het huis te verduurzamen. In alle stress die komt kijken bij het kopen van een huis en het regelen van de hypotheek wordt daarom vaak de kans om de nieuwe woning te verduurzamen gemist.

Duurzaamheid inzichtelijk maken

Samen met onze partner HomeQgo willen we huizenkopers helpen om er gemakkelijk achter te komen waar de kansen liggen voor verduurzaming, wat de kosten zijn en wat de besparingen worden. Via het HomeQgo platform kan de klant ook direct geselecteerde aanbieders vinden die de energiebesparende maatregelen kunnen installeren.

Duurzaamheid tabel 1

Eenvoudig verduurzamen met het Duurzaamheidsbudget

Voor de klanten die niet direct een keuze willen maken bestaat het duurzaamheidsbudget. Hiermee geef je een indicatie van de investering in duurzaamheid, dit bedrag wordt direct meegenomen in de hypotheekaanvraag. Zodra je hypotheek is geregeld wordt het bedrag gestort in een bouwdepot. De extra rente over dit bedrag wordt vergoed, wat je de kans geeft om je er 9 maanden kosteloos in te verdiepen. Zo kan jij je eerst concentreren op verhuizen, en duurzaamheid voor een rustiger moment bewaren. Besluit je alsnog om niet te verduurzamen, dan vervalt het budget.

Bovendien kan, afhankelijk van het huidige energielabel, een flink bedrag buiten de maximale hypotheekberekening vallen. Dit kan oplopen tot € 20.000 voor een E-G label. Zo is de investering voor verduurzaming geen belemmering bij de hypotheekaanvraag en is een duurzaamheidsbudget dus een no-regret move.

Verduurzamen kan juist geld besparen

Veel huizenkopers vinden financiering een drempel voor duurzaamheid. Voor bijna een kwart lijkt het te duur. Dit terwijl er in de meeste situaties een goede business-case is voor duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen zoals muurisolatie of zonnepanelen zijn bijvoorbeeld al binnen 5-7 jaar terugverdiend, waarna alle besparingen rechtstreeks je portemonnee ingaan. Bovendien wordt de woning meer waard en beter verkoopbaar door een beter energielabel, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Het energielabel als indicatie

Ruim 40% van huizenkopers denkt dat de aan-te-kopen woning al duurzaam genoeg is, blijkt uit eigen onderzoek. Hoewel bijna een derde een huis een duurzaam energielabel A of B heeft, en nog eens een derde een woning met een C-label heeft, kan er nog veel te winnen zijn. Het energielabel is immers geen harde leidraad voor een duurzame woning.

Duurzaamheid tabel 2

Paul van den Hout, bedenker van het slimme HomeQgo duurzaamheidsplatform, legt uit: “Waar het energielabel 5 jaar geleden nog geen onderwerp van betekenis was, wordt er nu naar gerefereerd alsof dat de alles omvattende maatstaaf is. Hoewel het een prima indicatie is voor energetische duurzaamheid, kun je beter kijken naar de specifieke situatie van de huizenbezitter. Zo kan je stellen dat je een voldoende duurzame woning hebt als je de volgende vragen kan beantwoorden met ‘ja’: 1) Ik kan niet gemakkelijk iets verbeteren aan mijn isolatie, 2) Ik kan zelf niet meer energie opwekken via een zonneboiler of zonnepanelen en 3) ik heb recent een nieuwe CV ketel/warmte-pomp aangeschaft of ben aangesloten op een duurzaam warmtenet.”

Wil je weten wat je kan besparen door te verduurzamen? Doe de HomeQgo energiescan via bit.ly/bijBouweGroen.