Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?
Blog

Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?

Oscar VerheijenOscar Verheijen12 August 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023

Bij een hypotheekaanvraag moet je aantonen dat je voldoende inkomen hebt. Hier kan je een werkgeversverklaring voor gebruiken. Wat is een werkgeversverklaring? En waarom heb ik het nodig? En hoe moet zo'n werkgeversverklaring er uit zien? Dat leggen wij je graag uit, wel zo makkelijk!

Of een werkgeversverklaring geschikt is ligt aan wat voor arbeidsrelatie je hebt. Voor mensen in loondienst, ondernemers en flexwerkers zijn verschillende regels. En verschillende verklaringen. Die soorten verklaringen worden nog weleens door elkaar gehaald. We leggen nog eens haarfijn uit wat een werkgeversverklaring is, wanneer je het nodig hebt, en hoe het eruit moet zien.

Download hier het format voor je werkgeversverklaring.

Waar heb je een werkgeversverklaring voor nodig?

Met een werkgeversverklaring kunnen wij het toetsinkomen vaststellen. Het toetsinkomen is een van de bepalende factoren in je maximale hypotheekberekening.

Voor verschillende dienstverbanden bestaan verschillende varianten werkgeversverklaringen:

Werkgeversverklaring met een vast contract

Wanneer je in loondienst bent met een vast contract, kan je dit aantonen met een werkgeversverklaring. Deze lever je in combinatie met een recente loonstrook in.

Let op! Er is een aantal regels verbonden aan een werkgeversverklaring. Let er in ieder geval op dat:

  • Alle gegevens op je loonstrook en je werkgeversverklaring overeenkomen. Let dus op hoogte van je inkomen, naam van jouw werkgever, datum van wanneer jij begonnen bent voor je werkgever (indiensttreding), functietitel, etc.
  • (bij papieren versie) De verklaring door één persoon is ingevuld, met maar één handschrift en in één kleur inkt. Correcties zijn niet toegestaan, dus laat je potje Tipp-ex maar in de kast.
  • Alle invulvelden zijn ingevuld. Ook wanneer bijvoorbeeld een bedrag € 0 is.

Dit is een erg belangrijk document bij het aanvragen van een hypotheek. Zorg er dus voor dat er geen fouten in zitten!

De meest voorkomende fouten bij een werkgeversverklaring hebben we vast voor je op een rijtje gezet:

Klopt je loon?

Het vaakst zien we problemen bij het opgegeven loon. Check dus goed of je bruto jaarsalaris goed is ingevuld.

  • Krijg je maandelijks je salaris gestort? Dan is je totale bruto jaarsalaris 12 keer je maandelijkse bruto loon.
  • Krijg je elke vier weken betaald? Dan moet je jouw salaris met 13 vermenigvuldigen.
  • Geef je extra inkomsten als bonussen en een 13e maand op? Dan moeten deze door je werkgever in je werkgeversverklaring aangemerkt zijn als structureel met een voetnoot. Is dit niet het geval dan kunnen we deze inkomsten helaas niet meenemen. Doe voor de zekerheid een nieuwe berekening op onze website zonder deze extra inkomsten om te checken of je hypotheek alsnog haalbaar is.

Kloppen de overige gegevens?

Het is belangrijk dat de gegevens die je invult overeenkomen met je persoonlijke gegevens, en de gegevens op je loonstrookje.

Is dit niet het geval? Dan moeten wij helaas de werkgeversverklaring afwijzen, en vragen we je een nieuwe werkgeversverklaring aan te leveren die overeenkomt met je loonstrookje.

Ook belangrijk is dat op de werkgeversverklaring is aangegeven dat er geen aangekondigde reorganisatie plaatsvindt binnen het bedrijf die je inkomen raakt, en je (nog) geen ander inkomen hebt.

Dit kan voor vertraging in je hypotheekaanvraag zorgen, en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Is de datum juist?

Een werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden op datum van je definitieve hypotheekofferte.

Begin dus op tijd, maar niet té vroeg met het aanvragen.

Benieuwd hoe je fouten voorkomt en vertraging in je hypotheekaanvraag voorkomt? De 5 meest afgekeurde stukken bij een hypotheekaanvraag benoemen we hier.

Werkgeversverklaring met een proeftijd of tijdelijk contract

Zit je in je proeftijd of heb je een tijdelijk contract? Dan heb je een verklaring voortzetting dienstverband nodig. Dit is eigenlijk een toevoeging aan een werkgeversverklaring.

Dit wordt ook wel de intentieverklaring genoemd. Hiermee geeft je werkgever het voornemen aan om jou later in vaste dienst te nemen. Tenminste, als je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden hetzelfde blijven.

Het is dus mogelijk om een hypotheek te krijgen zonder vast contract. Je moet dan wel iets andere documenten aanleveren om de bestendigheid van je inkomen aan te tonen.

Lees hier meer over in ons blog: Hypotheek voor de flexwerker: hoe jij een huis kan kopen zonder vast contract.

Werkgeversverklaring voor DGA’s (Directeur Groot-aandeelhouder)

Ben je een ondernemer met een 50% belang in een bedrijf, of een belang van 25% met een managementverantwoordelijkheid in dit bedrijf?

Dan kan je ook een werkgeversverklaring aanleveren.

Natuurlijk kan je niet je eigen werkgeversverklaring in gaan vullen. Hiervoor heb je dus een accountant nodig. Dit mag de accountant zijn die je voor andere zaken gebruikt.

Let op: alleen het inkomen dat op deze werkgeversverklaring staat kan je meenemen.

Telt structureel overwerk of andere inkomsten voor mijn hypotheek?

Bij veel werkgevers komt het voor dat je, bovenop je vaste salaris, extra inkomen krijgt uit je werkzaamheden.

Dit kan op veel verschillende manieren. Denk aan overwerk, werken met provisie, onregelmatigheidstoeslagen, vaste 13e maand/eindejaarsuitkeringen en meer.

Werkgeversverklaring voorbeeld

Sommige werkgevers hebben een gestandaardiseerde werkgeversverklaring klaarliggen. Wanneer ze dit niet hebben, hebben wij een mooie voorbeeld werkgeversverklaring in pdf die je digitaal kan invullen.

Wanneer moet ik mijn werkgeversverklaring regelen?

Je hebt je een werkgeversverklaring nodig vanaf het moment dat je een hypotheekverstrekker hebt gekozen, en je jouw hypotheekaanvraag in gang hebt gezet.

Vanaf dat moment gaat de verstrekker checken of jij de hypotheek kan betalen.

Let op: veel werkgevers hebben geen haast bij het invullen van een werkgeversverklaring. Begin hier dus op tijd mee. Voorkom dat je in tijdproblemen komt wanneer snelheid in het hypotheekproces ertoe doet!

Alternatief voor de werkgeversverklaring

Voor veel mensen in loondienst is er een sneller, beter en betrouwbaar alternatief voor de werkgeversverklaring: de Inkomensbepaling Loondienst.

Dit is een methode met een berekening gebaseerd op je UWV verzekeringsbericht. Dit document kan je gewoon downloaden uit je 'MijnUWV' en gebruiken op www.toetsinkomenberekenen.nl. Je bent op deze manier niet meer afhankelijk van je werkgever. Dat scheelt tijd en gedoe.