Woonlastenverzekering afsluiten voor je hypotheek: dit zijn de mogelijkhedenWoonlastenverzekering afsluiten voor je hypotheek: dit zijn de mogelijkheden
Blog

Woonlastenverzekering afsluiten voor je hypotheek: dit zijn de mogelijkheden

Oscar VerheijenOscar Verheijen16 July 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Stel je raakt werkloos of arbeidsongeschikt, hoelang kan je jouw woonlasten blijven betalen voordat je in de problemen komt? Wat als jij of je partner onverwachts overlijdt? We weten het, je denkt er liever niet over na. Maar een verantwoord huizenbezitter heeft dit soort dingen goed geregeld. Een ongeluk kan je altijd overkomen, en een slechte arbeidsmarkt daar doe je niets aan. Gelukkig kan je een hoop risico’s afdekken met bijvoorbeeld een woonlastenverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Hiermee worden de gevolgen van vervelende situaties minder heftig. Wat deze verzekeringen inhouden vertellen we je in dit blog:

Arbeidsongeschiktheid

Iedereen loopt het risico om arbeidsongeschikt te raken. Natuurlijk zijn er beroepen waarbij je meer risico loopt (een stuntman is wat moeilijker te verzekeren dan een administratief medewerker, om maar een voorbeeld te noemen), maar het kan nooit kwaad om je te verzekeren.

Ook buiten de werkvloer kan je namelijk arbeidsongeschikt raken. Wanneer jij in loondienst werkt, heb je in zo’n geval recht op een uitkering. Dit is geregeld in de WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dit is meestal wel een flinke stap terug in inkomen. Om dit gat tussen je inkomen en uitkering te overbruggen kun je jezelf verzekeren met een WIA-verzekering.

Zelfstandig ondernemers

Zelfstandig ondernemers zijn sinds 2004 niet meer gedekt door deze sociale zekerheid. Hiervoor is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hiermee dek je het financiële risico op arbeidsongeschiktheid. De verzekering keert een vast bedrag uit tijdens een bepaalde periode of tot een bepaalde leeftijd. Zo kan je jouw maandlasten blijven betalen, ook als je arbeidsongeschikt raakt.

Aftrekbaar

De premie die je betaalt voor je AOV is fiscaal aftrekbaar. De eventuele uitkeringen zijn wél belast. AOV’s zijn ontzettend complex, dus we raden aan hiervoor een financieel adviseur in de arm te nemen.

Heb je een woonlastenverzekering nodig? Niet per sé. Misschien heb je voldoende eigen vermogen om het risico op te vangen, kan je flink besparen op je uitgaven of kan je partner (meer) gaan werken.

De economie is weer goed op gang, maar nog steeds is zo’n 5% van de Nederlandse bevolking werkloos. Er bestaat een kans dat jij onverhoopt ook onderdeel wordt van die groep. Maar hoe betaal je jouw woonlasten dan? Bij onvrijwillige werkloosheid heb je, op basis van je arbeidsverleden, recht op minimaal 3 en maximaal 38 maanden WW-uitkering. Maar wat nu als je uitkering je woonlasten niet dekt? Daarvoor is een woonlastenverzekering. Deze vult je uitkering aan zolang je er recht op hebt, en geeft je net een beetje extra financiële ruimte om weer aan het werk te raken. Zo blijft je woning betaalbaar.

Heb je een woonlastenverzekering nodig? Niet per sé. Misschien heb je voldoende eigen vermogen om het risico op te vangen, kan je flink besparen op je uitgaven of kan je partner (meer) gaan werken. Maak altijd voor jezelf de afweging of je een woonlastenverzekering nodig hebt, of laat je hierover informeren door een adviseur.

Overlijden

Een hypotheek is een financiële verplichting voor 30 jaar. In die tijd gaan er allerlei leuke dingen gebeuren in je leven. Je krijgt misschien kinderen, je wordt opa of oma. Misschien maak je wel die toffe wereldreis waar je het altijd over had. Maar we moeten ook kijken naar de minder leuke kanten van ouder worden. Er bestaat namelijk een risico dat je overlijdt. Daar kan je je gelukkig op voorbereiden. Je wilt toch dat je zaakjes goed op orde zijn als je overlijdt? Dat jouw partner in jullie huis kan blijven wonen, en de lasten kan blijven betalen. Dat je kinderen gewoon kunnen studeren.

Dit kan je, onder andere, doen met een overlijdensrisicoverzekering. Wat het is, hoe duur het is en of je het nodig hebt hebben we eerder beschreven in ons blog ‘Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten: wat is het en heb ik het nodig?’.