Een nieuwe hypotheek voor een woning met energielabel D of slechter?

Dan heb je een verbeterplan nodig. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Met een verbeterplan toon je aan dat je jouw woning gaat verduurzamen naar energielabel C of beter. Woningen met dat energielabel worden gezien als relatief duurzaam – dat betekent minder uitstoot, een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Een verbeterplan moet wel aan een aantal eisen voldoen voordat wij er zeker van zijn dat je energiewinst gaat behalen.

Eisen verbeterplan

Een verbeterplan moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Het verbeterplan moet opgesteld zijn volgens NTA8800 richtlijnen
  • Het verbeterplan mag niet ouder zijn dan 3 maanden, gerekend vanaf de datum van het bindend kredietaanbod

De volgende onderwerpen moeten minimaal terugkomen in dit verbeterplan:

  • Het huidige (geschatte) energielabel
  • De energiebesparende maatregelen die jij gaat nemen
  • De kosten van de te nemen energiebesparende maatregelen, inclusief eventuele subsidies
  • Het verwachte energielabel na het doorvoeren van alle in het verbeterplan genoemde energiebesparende maatregelen

Geaccepteerde energieadviseurs en energiebespaartools

Een minimale vereiste aan de energieadviseur of energiebespaartool die je kiest is dat zij werken volgens de NTA-8800 methodiek. Dat is een complexe set aan regels voor het berekenen van energieprestatie, die in de markt breed gebruikt wordt.

Energieadviseur

Als je een energieadviseur langs laat komen, moet deze aangesloten zijn bij Stichting KEGO. Op deze website kun je een adviseur vinden die daarbij aangesloten is. Wij zijn fan van Susteen, maar je bent vrij zelf te kiezen.

Online energiebespaartools

Maak je liever gebruik van online energiebespaartools? Het is vooral belangrijk dat zij besparingen berekenen volgens de NTA-8800 methodiek. Wij kennen twee oplossingen.

homeQgo

Wij werken al lange tijd samen met homeQgo. Zij hebben een eenvoudige, gebruiksvriendelijke tool waar je een aantal gegevens over je huis(houden) invult om bespaarideeën op te doen en een leverancier kan kiezen. De resultaten van de tool kun je als screenshot van je scherm delen als (onderdeel van) een verbeterplan.

Smarttwin

Een iets uitgebreidere en complexere tool is die van Smarttwin. In deze tool moet je zelf iets meer informatie invullen over de kenmerken van je huis, maar heb je ook meer vrijheid in de (combinatie van) maatregelen die je kiest en hoe je ze afneemt. De resultaten van de tool zijn eenvoudig te downloaden als een rapport - deze kun je aanleveren als verbeterplan.

Veelgestelde vragen

Op welk moment tijdens de aanvraag lever ik het verbeterplan aan?

De makkelijkste route is als je een verbeterplan klaar hebt liggen voordat je de aanvraag indient. Dan hoef je op een later moment de aanvraag niet meer te verhogen. Dit is niet altijd mogelijk omdat de hypotheeksom al gereserveerd wordt op het moment van aanvragen.

Het verbeterplan is officieel onderdeel van de documentenlijst die we opvragen nadat we de offerte uitbrengen. Als de complete documentenset bij ons binnen is kunnen we finaal akkoord geven op de aanvraag inclusief het verbeterplan.

Wat als ik zelf met een aannemer energiebesparende maatregelen wil plaatsen, moet ik dan ook een verbeterplan aanleveren?

Ja. We vragen je dan alsnog een verbeterplan op te stellen, bijvoorbeeld via homeQgo. Ook belangrijk om te weten is dat wij voor de energiebesparende maatregelen die je neemt een bouwdepotverplichting hanteren. Dat betekent dat het deel van de hypotheek dat je leent voor de verduurzaming in een bouwdepot geplaatst moet worden. Zo kunnen wij zien wanneer jij declaraties indient, bijvoorbeeld voor het materiaal dat de aannemer koopt. Verduurzaming van appartementen met een VvE kunnen hierop een uitzondering zijn.

Stellen jullie ook eisen aan welke energiebesparende maatregelen ik kies?

Ja. De term energiebesparende maatregelen is een breed begrip, en bepaalde maatregelen zijn minder effectief dan anderen. Om te bepalen welke maatregelen we wél en niet accepteren, volgen we de lijst in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet, die goed zijn beschreven op de website van NHG.

Hoe moet ik omgaan met de subsidie die ik eventueel ontvang voor de energiebesparende maatregelen?

Je kunt het gehele benodigde bedrag voor de energiebesparende maatregelen aanvragen. Vraag daarna de subsidie aan. Krijg je de subsidie toegekend? Dan vragen we je deze af te lossen op de hypotheek. Dit kan eenvoudig via MijnLeninginzicht.

Kan ik de energiebesparende maatregelen ook uit eigen middelen betalen?

Nee, voor de energiebesparende maatregelen die je neemt hanteren wij een bouwdepotverplichting. Dat betekent dat een deel van de hypotheek in een bouwdepot geplaatst moet worden. Zo kunnen wij zien wanneer jij declaraties indient. Uiteraard kun je wel eigen middelen gebruiken om de hypotheek te verlagen.

Ik heb voor 29 september een bijBouwe aanvraag ingediend. Geldt deze eis dan ook voor mij?

Nee. Alle aanvragen die voor 29 september 2023 zijn ingediend zijn gedaan op de oude voorwaarden. Daar houden we ons dan ook aan.

Moet ik een nieuw energielabel aanvragen als ik in het verleden verduurzaamd heb maar nog geen label heb?

Nee. Als je in het verleden al verduurzaamd hebt, maar dit nog niet gereflecteerd is in je energielabel, kun je ook de maatregelen die al in je woning zitten via www.homeqgo.nl invoeren. De energielabelschatting die zij maken is voor ons voldoende om de aanvraag te accepteren.