Een nieuwe hypotheek voor een woning met energielabel D of slechter?

Dan heb je een verbeterplan nodig. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Met een verbeterplan toon je aan dat je jouw woning gaat verduurzamen naar energielabel C of beter. Woningen met dat energielabel worden gezien als relatief duurzaam – dat betekent minder uitstoot, een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Een verbeterplan moet wel aan een aantal eisen voldoen voordat wij er zeker van zijn dat je energiewinst gaat behalen.

Alles over het verbeterplan

Eisen aan het verbeterplan

Een verbeterplan moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Het verbeterplan moet opgesteld zijn volgens NTA8800 richtlijnen
 • Het verbeterplan mag niet ouder zijn dan 3 maanden, gerekend vanaf de datum van het bindend kredietaanbod

De volgende onderwerpen moeten minimaal terugkomen in dit verbeterplan:

 • Het huidige (geschatte) energielabel
 • De energiebesparende maatregelen die jij gaat nemen
 • De kosten van de te nemen energiebesparende maatregelen, inclusief eventuele subsidies
 • Het verwachte energielabel na het doorvoeren van alle in het verbeterplan genoemde energiebesparende maatregelen

Geaccepteerde energieadviseurs en energiebespaartools

Een minimale vereiste aan de energieadviseur of energiebespaartool die je kiest is dat zij werken volgens de NTA-8800 methodiek. Dat is een complexe set aan regels voor het berekenen van energieprestatie, die in de markt breed gebruikt wordt.

Energieadviseur

Als je een energieadviseur langs laat komen, moet deze:

Online energiebespaartools

Maak je liever gebruik van online energiebespaartools? Het is vooral belangrijk dat zij besparingen berekenen volgens de NTA-8800 methodiek. Wij kennen twee oplossingen.

homeQgo

Wij werken al lange tijd samen met homeQgo. Zij hebben een eenvoudige, gebruiksvriendelijke tool waar je een aantal gegevens over je huis(houden) invult om bespaarideeën op te doen en een leverancier kan kiezen. De resultaten van de tool kun je als screenshot van je scherm delen als (onderdeel van) een verbeterplan.

Smarttwin

Een iets uitgebreidere en complexere tool is die van Smarttwin. In deze tool moet je zelf iets meer informatie invullen over de kenmerken van je huis, maar heb je ook meer vrijheid in de (combinatie van) maatregelen die je kiest en hoe je ze afneemt. De resultaten van de tool zijn eenvoudig te downloaden als een rapport - deze kun je aanleveren als verbeterplan.

Geaccepteerde energiebesparende maatregelen

Natuurlijk is de term energiebesparende maatregelen een breed begrip. Belangrijk om te weten is dat bepaalde maatregelen minder effectief zijn dan anderen. Om te bepalen welke maatregelen we wél en niet accepteren, volgen we de lijst in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet, die goed zijn beschreven op de website van NHG.

 • Gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of leidingisolatie
 • Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
 • Hoog rendement beglazing (HR++, Triple glas)
 • Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (HR++)
 • Warmtepomp
 • Douche-warmteterugwinningssysteem
 • Zonnepanelen

Het verbeterplan-proces, visueel gemaakt

bijBouwe Verbeterplan: Infographic

Veelgestelde vragen over het verbeterplan en duurzaamheid

 • Alle onderwerpen
 • Duurzaamheid
 • Verbeterplan

Tegenwoordig kan je maximaal 100% van de marktwaarde lenen in je hypotheek. Alle kosten die buiten je hypotheeklening vallen moet je dus helemaal zelf betalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of een schenking.

Als je kan aantonen dat je gaat investeren in energiebesparende maatregelen kan je echter tot wel 106% van je woningwaarde lenen in je hypotheek. Deze extra 6% moet je dan wel volledig investeren in het energiezuiniger maken van je huis. En je financiële situatie moet wel sterk genoeg zijn om deze hogere hypotheek te kunnen dragen.

Er zijn drie redenen waarom je huis zou moeten verduurzamen:

 1. Kosten - Wanneer je een woning hebt met een energielabel van C of lager, is het doorgaans financieel interessant om het energieverbruik van de woning terug te brengen.

 2. Comfort - Het verduurzamen van je woning levert veel comfort op. Zo zorgt goede isolatie ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter, of buiten blijft in de hete zomer. Daarnaast zorgen zonnepanelen op je dak ervoor dat de zolder een stuk minder snel heet wordt. Zeker nu we vaker thuiswerken, kan dat veel woonplezier brengen.

 3. Het klimaat - Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Natuurlijk zjin industrie, landbouw en vervoer de grootste vervuilers, maar de bebouwde omgeving is nog steeds verantwoordelijk voor zo'n kwart van de co2 uitstoot. Dat kan en moet minder. Als woningbezitter kan je echt een verschil maken in de energietransitie.

Eerst bepaal je welke maatregelen geschikt zijn om jouw woning duurzamer te maken. Dit kan je doen door de duurzaamheidscheck te doen bij HomeQgo. Hierin zie je welke maatregelen interessant zijn voor jouw woning, wat de benodigde investering is én hoe snel je deze terugverdient door een lagere energierekening.

Op deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen van een verhoging. De verhoging wordt behandeld als een nieuwe hypotheekaanvraag. Zodra deze aanvraag is goedgekeurd en afgerond, wordt het bedrag van de verhoging in een bouwdepot gestort en kan je de uitgaven voor je verduurzaming declareren.

HomeQgo kan je helpen bij het vinden van leveranciers en installateurs.

Het is niet voor iedereen mogelijk om geld te verdienen met duurzaamheid. Van het gas af of een nul-op-de-meter woning kost veel geld en zal niet altijd een positieve rekensom zijn. Maar als jij een wat oudere woning hebt, met een energielabel van C of lager, kan het wel degelijk uitmaken om je woning te verduurzamen. Zo is het goed isoleren van je woning iets waar je sowieso baat bij hebt, en zijn er daarna nog veel andere mogelijkheden. We helpen je graag bij het maken van de rekensom.

Wij werken al een aantal jaar samen met homeQgo rondom het thema duurzaamheid. Zij hebben slimme software gebouwd om op basis van kadastrale gegevens een berekening te maken welke duurzame maatregelen geschikt zijn voor jouw woning, wat dat kost en wat dat oplevert aan besparingen.

Zij hebben ook een netwerk van installateurs die je kunnen helpen bij het plaatsen van de energiebesparende maatregelen die je kiest. De Rabobank heeft onlangs een meerderheidsbelang genomen in homeQgo, maar gelukkig werken ze nog steeds graag met ons samen.

Benieuwd hoe je jouw woning kunt verduurzamen? Doe de duurzaamheidscheck bij HomeQgo.

Wij weten veel over hypotheken, maar wat minder over duurzame maatregelen. Dus zodra je een inhoudelijke vraag hebt over duurzame maatregelen, neem dan even contact op met onze duurzaamheidspartner homeQgo. Je kunt hun bellen, mailen, WhatsAppen of met ze chatten.

Ga naar de website van homeQgo voor meer informatie.

Dat verschilt per maatregel die je treft. Zonnepanelen zijn doorgaans binnen zo'n 6 jaar terugverdiend, terwijl het bij een warmtepomp/lagetemperatuurverwarming combinatie een stuk langer duurt voordat deze is terugverdiend.

Wanneer je de duurzaamheidscheck doet doen bij HomeQgo kom je erachter welke maatregelen voor jouw woning interessant zijn en hoe snel je deze investering terugverdient.