Op welk moment tijdens de aanvraag lever ik het verbeterplan aan?
De makkelijkste route is als je een verbeterplan klaar hebt liggen voordat je de aanvraag indient. Dan hoef je op een later moment de aanvraag niet meer te verhogen. Dit is niet altijd mogelijk omdat de hypotheeksom al gereserveerd wordt op het moment van aanvragen.
Het verbeterplan is officieel onderdeel van de documentenlijst die we opvragen nadat we de offerte uitbrengen. Als de complete documentenset bij ons binnen is kunnen we finaal akkoord geven op de aanvraag inclusief het verbeterplan.
Wat als ik zelf met een aannemer energiebesparende maatregelen wil plaatsen, moet ik dan ook een verbeterplan aanleveren?
Ja. We vragen je dan alsnog een verbeterplan op te stellen, bijvoorbeeld via homeQgo. Ook belangrijk om te weten is dat wij voor de energiebesparende maatregelen die je neemt een bouwdepotverplichting hanteren. Dat betekent dat het deel van de hypotheek dat je leent voor de verduurzaming in een bouwdepot geplaatst moet worden. Zo kunnen wij zien wanneer jij declaraties indient, bijvoorbeeld voor het materiaal dat de aannemer koopt. Verduurzaming van appartementen met een VvE kunnen hierop een uitzondering zijn.
Stellen jullie ook eisen aan welke energiebesparende maatregelen ik kies?
Ja. De term energiebesparende maatregelen is een breed begrip, en bepaalde maatregelen zijn minder effectief dan anderen. Om te bepalen welke maatregelen we wél en niet accepteren, volgen we de lijst in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet, die goed zijn beschreven op de website van NHG.
Hoe moet ik omgaan met de subsidie die ik eventueel ontvang voor de energiebesparende maatregelen?
Je kunt het gehele benodigde bedrag voor de energiebesparende maatregelen aanvragen. Vraag daarna de subsidie aan. Krijg je de subsidie toegekend? Dan vragen we je deze af te lossen op de hypotheek. Dit kan eenvoudig via MijnLeninginzicht.
Kan ik de energiebesparende maatregelen ook uit eigen middelen betalen?
Nee, voor de energiebesparende maatregelen die je neemt hanteren wij een bouwdepotverplichting. Dat betekent dat een deel van de hypotheek in een bouwdepot geplaatst moet worden. Zo kunnen wij zien wanneer jij declaraties indient. Uiteraard kun je wel eigen middelen gebruiken om de hypotheek te verlagen.
Ik heb voor 29 september een bijBouwe aanvraag ingediend. Geldt deze eis dan ook voor mij?
Nee. Alle aanvragen die voor 29 september 2023 zijn ingediend zijn gedaan op de oude voorwaarden. Daar houden we ons dan ook aan.
Moet ik een nieuw energielabel aanvragen als ik in het verleden verduurzaamd heb maar nog geen label heb?
Nee. Als je in het verleden al verduurzaamd hebt, maar dit nog niet gereflecteerd is in je energielabel, kun je ook de maatregelen die al in je woning zitten via www.homeqgo.nl invoeren. De energielabelschatting die zij maken is voor ons voldoende om de aanvraag te accepteren.